03/11/16 16:22
(http://pik.bg)

ПИК TV: Петков: Промените в сектора на административното правораздаване са от изключителна обществена чувствителност

ПИК TV: Петков: Промените в сектора на административното правораздаване са от изключителна обществена чувствителност

Законодателните промени в сектора на административното правораздаване са въпроси от изключителна обществена чувствителност, а промените в тази сфера не могат да бъдат изчерпани с поправки в Конституцията - реално трябва да се подобрят конкретните закони.

Това заяви днес председателят на АБВ Румен Петков по време на дискусия в НС, организирана от партията във връзка с необходимостта от конкретните законодателни промени в сектора на административното правораздаване.
Стана ясно, че на нея са поканени за участие главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов, но срещата-разговор започна в тяхно отсъствие.

Новият министър на правосъдието много бързо сформира съвет по съдебна реформа, където ще се обсъжда всяка една законодателна идея, подчерта в изказването си Румен Петков. Един от големите проблеми, който сме констатирали са честите промени в съдебното законодателство, които влияят тежко на съдебната система, продължи той. Дебатът днес, свързан с административното правораздаване, трябва да даде идеи за по-голяма ефективност в тази сфера, но трябва да се подчертават винаги успехите и резултатите, обобщи Петков.

Една от основните цели на стратегията за съдебна реформа е свързана с постигане на еднаквото натоварване на съдиите, заяви в своето изказване депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров. Трябва да има върховен съдебен надзор за това, защото в противен случай се затруднява съдебното производство, каза той. Необходимо е административните съдилища да бъдат еднакво натоварени, отбеляза Никифоров и изреди начините това да се постигне.

В дискусията, която продължава, вземат участие представители на изпълнителната и съдебна власт, на НПО, депутати и други.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване