03/11/16 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Скандал: Радан и хората му искат запазване на мониторинга за България

 Кликата около Иван Костов, начело с лидера на ДСБ Радан Кънев разпространи скандална декларация, с която на практика настоява за запазване на мониторинга на Еврокомисията за България, въпреки усилията на няколко поредни правителства за отмяна на наблюдението на страната ни под лупа. И въпреки заявената наскоро лично от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер готовност за премахване на механизма в рамките на неговия мандат, който изтича през 2019 година. Костовистите дори настояват за засилване на надзора.

Ние, представителите на Гражданския съвет на РБ и ДСБ, се противопоставяме категорично на опита на ГЕРБ, БСП и ДПС да окажат политически натиск върху Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България. Настояваме за задълбочаване на механизма за сътрудничество, а не за неговата отмяна. Това трябва да стане чрез прилагане на препоръката за външен надзор върху прокуратурата по знакови дела, пише в разпространената до медиите позиция, злепоставяща страната ни.

Радан и хората му опитват да пробутат тезата, че отмяната на мониторинга на практика би спънала реформите в Темида. Инициативата на евродепутатите на тези три партии за отмяна на мониторинга върху България е не просто дълбоко погрешна, а вредна. Тя обслужва единствено радетелите на статуквото, пише още в декларацията, зад която прозира меракът на авторите й да подменят легитимните играчи на политическата сцена, намърдвайки се на тяхното място. Нещо повече, в амбицията си да преследват личната си облага костовистите сипят откровени лъжи, сред които е твърдението, че в докладите на Брюксел през годините не е отчетен напредък от страната на България.

Декларацията идва броени дни преди първа по рода си среща на високо равнище с цел отпадане на надзора на ЕК спрямо България, която организират в Брюксел евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС. На форума, който е насрочен за 16 март в Европарламента е поканен и Юнкер.

Момчето за поръчки на Командира всъщност продължава започнатата вече акция срещу България от провалилия се като правосъден министър Христо Иванов, който не успя да сложи ръка върху прокуратурата чрез лансираната от него конституционна поправка, предвиждаща блокираща парламентарна квота в колегията във ВСС. Аверът на Радан от дирижирания от забегналия покрай разграбването на КТБ в чужбина пишман банкер Цветан Василев кръг „Хидра“, който опитва да клати държавата и да овладее съдебната система, отдавна клепа страната ни в Брюксел. В сценария с участието на Иванов се включи и румънската евродепутатка и бивш правосъден министър Моника Маковей, която доби скандална слава с намесата си в работата на съдебната власт и забавянето на съдебната реформа в северната ни съседка. Тя си позволи да се бърка във вътрените политики на страната ни, като бе насърчавана от костовистите и професионалните протестъри, от чиито редици произлиза самия Иванов да влиза в ролята на ментор по отношение на реформите у нас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване