03/11/16 20:30
(http://www.klassa.bg/)

Учени са реконструирали древно титанично вулканично изригване

 Международен изследователски екип е реконструирал древното изригване в Южна Италия, което преди 39000 години е разпръснало прах и отломки, равняващи се на осем върха като Еверест, пише Discovery News. Над 1.7 милиона квадратни километра - от Източното Средиземноморие до днешен Сибир, са били покрити.
Изригването от вулканичната област Кампо Флегрей до залива на Неапол е формирало вулканичен кратер с широчина 6.4 километра и е създало възвишенията, където сега се издига манастирът Камалдоли. Дългосрочният ефект от събитието е бил толкова интензивен, че е забавил миграцията на запад на човекоподобните обитатели на Европа.
Антонио Коста от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия и колегите му са описали откритията си в журнала Scientific Reports. Те са анализирали над 100 геоложки залежи от района на разпространение на отломките, като са открили проби с две различни структури – по-еднозърнеста и по-фина. Това означава, че е имало две различни фази на изригването, посочва Коста. По думите му предишни изследвания погрешно са характеризирали изригването като еднофазово събитие.
Компютърни модели, създадени в сътрудничество с Центъра за суперкомпютинг в Барселона са реконструирали ужасяващия сценарий в детайли. Точно като изригването на намиращия се наблизо Везувий, който през 79 г.пр.Хр. затрупва Помпей, изригването на скрития и все още активен супервулкан на Флегрейските полета е започнало с експлозивна фаза. В тази фаза облак с формата на гъба се е издигнал на 40 километра в небето, изхвърляйки вулканичен газ и прах в стратосферата. След това колона от фина пепел се е издигнала на височина 37 километра. Реки от свръхнагорещени скали, пепел и газ се потекли, достигайки на 70 километра от мястото на изригването. По време на втората фаза са били разпръснати приблизително 60 кубични километра фини частици.
Общо суперизригването е покрило площ от над 1.7 милиона квадратни километра. Най-големите и най-дебели натрупвания от пепел са били в днешна България, Македония и Румъния. Събитието е довело до настъпването на „вулканична зима“, като температурите в Източна Европа и Северна Азия са се понижили с 9 градуса по Целзий. Изследователите са изчислили, че са били необходими около десет години за възстановяването на екосистемите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване