03/12/16 12:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Година след смъртта на пистата в Чепеларе - виновният все още е неизвестен


Повече от година разследването за смъртта на Данаил Кънчев, който на 14 февруари миналата година загина на ски пистата край Чепеларе след фатален удар в бетонен фундамент от машина за сняг, все още продължава. Прокуратурата среща трудности да посочи конкретен виновен от дружеството "Чепеларе курорт" АД - и да го подведе под отговорност, съобщи за "Дневник" окръжният прокурор на Смолян - Тодор Деянов.

Въпреки назначената наскоро експертиза, резултатите от нея не са дали необходимите отговори, а неизяснените моменти са все така много, коментира прокурорът. В дружеството не е водена редовна документация, което също затруднявало разследващите.

"Един път сме затруднени от не съвсем ясната нормативна уредба за категоризацията на ски пистите, после от квалификацията на вещото лице и накрая от организацията и работата на самотото дружество", заяви Деянов. По думите му периодът наистина е дълъг, но тези дела били трудни.

Наскоро е била назначена нова експертиза, която трябва да установи какви правила и норми не са спазени

Разследването се води от Окръжната прокуратура Смолян и е за убийство по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Наказанието е от една до шест години затвор.

Миналата 28-годишният Данаил Кънчев от Шумен е в Чепеларе, за да празнува 14 февруари с приятелката си. Докато се пуска, той отскача в бабуна, превъртял се, при което се е сблъскал в бетонната шахта. Тя не е била обезопасена с ограждения, мрежа или дюшеци, нямало е обозначения.

Последващата проверка на Дирекцията по национален строителен контрол констатира, че цялата системата за изкуствен сняг в ски зоната над Чепеларе е незаконен сроеж . Дирекцията издава заповед и системата е премахната. Дирекцията издава и пет наказателни постановления, като три от тях са отменени от съда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване