03/12/16 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Делят Сирия на три части

 

Сценарият е „босненски“

Участниците в преговорите за уреждане на кризата в Сирия обсъждат възможността за федерализация на страната с цел съхраняване на нейното единството, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници в ООН.

Тази идея е подкрепена както от Запада, така и от Русия, а съответните предложения вече са изпратени на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура. Изборите в Сирия, под наблюдението на ООН, трябва да се проведат до 18 месеца, заяви самият де Мистура. „Новите избори трябва да се проведат до 18 месеца

след началото

на разговорите, които ще започнат на 14 март. Изборите, както президентските и парламентарните, ще бъдат под наблюдението на ООН“, каза де Мистура.

Той заяви, че възобновяването на пълномащабните междусирийски преговори на 14 март в Женева е планирано да започне със среща между него и делегацията на сирийското правителство. „Всичко ще зависи от организацията. Традиционно, първата среща се провежда с делегацията на правителството, което е логично от гледна точка на това, че ООН е международна организация, а сирийското правителство се явява член на ООН“, каза той.

Де Мистура добави, че делегациите ще започнат да пристигат в Женева на 11 март, а на 9 март вече са се провели неговите първи предварителни консултации с делегацията от Ню Йорк.

Сирия най-вероятно ще бъде разделена на три части, заяви представителката на сирийските кюрди и лидер на прокюрдската сирийска партия „Демократичен съюз“ Илхам Ахмед още ден след като бе обявено примирието. Според Ахмед децентрализацията на страната е необходима, за да се спре войната. Ключовите играчи смятат, че разделянето на Сирия със запазване на нейната цялост е единственото

разумно решение

Трите части вероятно ще бъдат следните - северните райони ще принадлежат на кюрдите, в южните със столицата Дамаск ще живеят алевитите, друзите, християните и други; а центърът ще бъде сунитски (преди войната това е 80% от населението на Сирия, а по-голямата част от антиправителствените бойни формирования са сунити). Всяка от тези три единици ще има собствен парламент и собствена избирателна система.

В процеса на преговори за бъдещото устройство на Сирия най-несговорчиви са представителите на т.нар. Умерена опозиция. Според Ахмед представителите на Башар Асад се държат доста по-умерено.

Междувременно сирийската опозиция заяви, че ще участва в мирните преговори, насрочени за 14 март в Женева, но омаловажи шансовете за постигане на споразумение със сирийското правителство, предаде АП. Висшият комитет по преговорите заяви, че ще се съсредоточи върху създаването на временен управляващ орган с пълни изпълнителни правомощия и на плуралистичен режим, в който

да не участват

президентът Башар Асад и негови сътрудници. Ще настоява също за запазване на териториалната цялост на Сирия и за преструктуриране на сирийските служби за сигурност. Според Комитета сирийското правителство се готви да засили военните действия по въздух и земя в "идния период".

Големият проблем в Сирия ще бъдат терористичните групировки – такива като „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“. Дори примирието да бъде запазено при сегашните условия и в близко бъдеще да бъде създадена федерация, войната срещу терористите ще продължи.

 

 

Сценарият за разделянето на Сирия силно напомня за разделянето на Босна – мюсюлманска Босна, хърватската Херцеговина, Република сръбска и административният окръг Бръчко, който принадлежи на всички и никого едновременно. Тук трябва да се отбележи фактът, че разделянето не е изтрило противоречията, независимо, че от тогава изминаха две десетилетия – местните жители определят ситуацията като „тиха рат“, тоест тиха война, без стрелба, пише руският сайт Газета.

Бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис в статия за „Форин Полиси“ пък говори за разделяне по примера на Югославия. Според него със задълбочаване на кризата в арабската република е станало ясно, че единно сирийско пространство вече няма. „Нацията е разделена от гражданска война, а отделните части на страната са в ръцете на

непризнати лидери

които ненавиждат суверенната държава”, казва той. Генералът напомня, че Сирия не е древна цивилизация, защото та се е обособила като държава скоро – след Първата световна война. Ставридис подчертава, че страната е разделена по религиозни и етнически причини. „Половината население на Сирия вече е сменяла местожителството си, така че при разделение на страната истинските сирийци нищо няма да загубят”, добавя Ставридис. Той разсъждава, че може да се използват различни подходи при разделянето и дава пример с бивша Югославия. Това пък предполага пълно разкъсване на територията до формата на т.н. „слаба федерация”, както се е получило с Ирак. „Решение в тази насока е сложно и рисковано, казва Ставридис. – Но за мен именно такъв ход ще потуши конфликта в региона. Въпросът за разделянето на Сирия трябва да се обсъди на преговорите в Женева”, смята той.

 

Хуманитарната ситуация най-зле от последните години

Хуманитарната ситуация в Сирия през 2015 г. е била най-лошата от петте години на конфликти. Десетки хиляди души са били убити, а около един милион са били принудени да напуснат домовете си, сочи съвместен доклад на работещите в Сирия хуманитарни организации – „КЕЪР Интернешънъл“, „Оксфам“, „Спасете децата“ и редица сирийски неправителствени организации, предаде „Дойче Веле“.

 

 

„На територията на Сирия през 2015 г. са убити най-малко 50 хиляди души, а почти един милион сирийци са били принудени да избягат. 1,5 милиона души зависят от доставките на хуманитарна помощ“, гласи докладът на хуманитарните организации.

Неправителствените организации посочват също, че цивилни и хуманитарни работници стават мишени в областите, където се водят военни операции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване