03/12/16 06:06
(http://www.klassa.bg/)

Откриха най-стария фосил от борово дърво

Учени са открили най-стария фосил от борово дърво, пише BBC News. Овъглените клонки датират отпреди 140 милиона години, когато в големи области са бушували пожари. Изследването предполага, че еволюцията на дървото е повлияна от „огнения“ пейзаж по време на периода креда, когато нивата на кислород са били значително по-високи от днес, захранвайки интензивни и чести горски пожари. “Днес боровете са добре приспособени към огън,” казва д-р Хауърд Фелън-Ленг, който е открил фосилите в Нова Скотия, Канада.
Спесимените, описани в журнала Geology, са запазени като въглени в спесимени от камъни. “Чак след като поставих спесимените в киселина, тази красиви фосили се показаха,” отбелязва д-р Фелкън-Ленд. “Те стояха в шкафа ми в продължение на пет години, преди да разбера какво има вътре.”
Фосилите са с дължина едва няколко милиметра, но вероятно са от дървета, подобни на шотландския бор, който днес покрива големи части от Шотландия. Боровете съдържат запалима мъртва дървесина, благодарение на което горят лесно. Те раждат шишарки, които покълват едва след като изгорят. Това е гаранция, че ново поколение дървета са засадени, след като пожарът премине и другата растителност е унищожена. “Един от интересните факти за боровите дървета днес е, че те са едни от най-добре адаптираните към пожари видове на планетата,” изтъква д-р Фелкън-Ленг. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване