03/12/16 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Стена от галактики с дължина милиард светлинни години може да е най-големият обект в Космоса

 Ето го последното напомняне, че Космосът е наистина огромен. Далечна структура от галактически суперкупове с дължина един милиард светлинни години може да е най-големият обект, откриван в Космоса, пише New Scientist
Отделни галактики като нашия Млечен път се свързват заедно в купове чрез силата на гравитацията. Тези купове се струпват в суперкупове, които от своя страна се свързват заедно в дълги линии от галактики, наречени стени. Вселената наподобява космическа паяжина от материя, заобиколена от празни пространства, а тези стени са най-плътните й нишки. 
В съседство до нас се намира Великата стена на Слоун, а през 2014 година учени откриха, че Млечният път е част от система от суперкупове, наречена Ланиакеа. И двете са с титанични размери. Новооткритата Велика стена Бос (BOSS) е с обща маса вероятно 10 хиляди пъти масата на Млечния път и е с две трети по-голяма от всека от останалите две. Тя е открита от Хайди Литцен и екипа й от Института по астрофизика на Канарските острови. Великата стена Бос съдържа 830 галактики, които можем да наблюдаваме от Земята и вероятно още много други, които са твърде бледи, за да ги засечем с телескоп. 
Определянето на размера на стена обаче е субективно. „Не разбирам напълно защо свързват всички тези обекти в едно и ги наричат една структура,“ посочва Алисън Койл от Калифорнийския университет в Сан Диего. „Има отчетливи извивки и завои в тази структура, каквито не съществуват, например, във Великата стена на Слоун. Брент Тъли от Хавайския университет, който е открил Ланиакеа, казва, че решението за това какво включва една структура зависи от дефиницията. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване