03/12/16 11:49
(http://www.klassa.bg/)

Томислав Дончев: Европейските пари не са благотворителност

„Никога назад в годините темата обществени поръчки не е била толкова актуална, което е добре, че сега има такъв интерес“, каза Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ. Заяви, че това е реална борба със задкулисието и съмненията и е само началото.
Заяви, че е съгласен, че това не е работа на правителството, а на институциите и обеща скоро те да поемат щафетата.
„В България обществените поръчки се проверяват след като бъдат спечелени, затова сега ще се концентрираме повече върху превенцията и мониторинга“, добави Томислав Дончев.
Спирането на поръчките е косвено признание за вина, но все пак трябва да се признае смелостта на Борисов да направи тази крачка, на мнение е Дончев.
„Правителството не може да си позволи да води война с което и да е физическо лице“, коментира Дончев спирането на обществени поръчки на фирми, свързани с Делян Пеевски.
Относно картела в строителството, за който говори Дянков, Дончев е на мнение, че ако има монопол той трябва да бъде разследван от КЗК. Все пак смята ,че има вероятност просто да печелят фирми с по-голям капацитет.
На мнение е, че законът сам по себе си не може да е гаранция, че всичко ще е наред, въпрос на контрол е той да се спазва.
По отношение на европейските пари той каза, че правилата са строги, но не такива са тези при бюджетните пари и там е проблемът.
Европейските пари не са благотворителност, това е една процедура на Европа, такава каквато трябва да бъде – обединена“, каза в заключение Дончев.
Дончев отговори на позицията на Мерджанов допълвайки, че новият закон за обществените поръчки е почти изцяло заимстван от европейското законодателство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване