03/13/16 11:47
(http://www.dnevnik.bg/)

Без Москов, но с Татяна Дончева и с неодобрителни възгласи за Зеленогорски започна конгресът на ДСБ


Без присъствието на министъра на здравеопазването Петър Москов започна заседанието на висшия ръководен орган на ДСБ - Национално събрание. В ложата на гостите в Националния дворец на културата (НДК) присъства лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която при представянето си получи най-бурни аплодисменти от делегатите.

На събитието присъства и съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски (ДБГ), който първо получи неодобрителни възгласи и освирквания в началото на поздравителната си реч, а след това последваха поредица от аплодисменти при искането му за запазването на Реформаторския блок, от които остана впечатление присъстващите искат да прекъснат изказването му.

Вие сте наш ценен партньор в Реформаторския блок, заяви Зеленогорски от трибуната и получи неодобрителни възгласи от някои от делегатите. След това последваха аплодисменти, изброявайки общините, където Реформаторският блок е спечелил, изразяването на надежда за запазването на Блока и тръгването заедно към президентските избори наесен, както и желанието на ДБГ да не се повтаря разпада от СДС и "Синята коалиция".

Слово, получило силни одобрителни възгласи, направи депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов. "Така, както бяхме заедно с управлението, така сме заедно и в опозиция", обърна се той към делегатите на ДСБ.

"Някои казват, че не сме нелигимни, незаконно родените деца на Реформаторския блок", заяви Караджов, имайки предвид твърдението на партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", че Гражданският съвет е с изтекъл мандат през 2014 г. След това той изброи "Христо Иванов - легендарен министър на правосъдието, Георги Ганев, Трайчо Трайков - министърът с енергетика без монопола на Русия, Иван Иванов, Мартин Димитров и Петър Славов, Михаил Неделчев, Нели Огнянова, Виолета Панайотова" и други.

"На мен тези хора ми приличат на съвсем легитимни и успешни хора", посочи Караджов и получи овации и след това добави: "Поне на територията на ДСБ ще се чувстваме спокойно." Той заяви, че точно гражданите често обърквали плановете на политиците. "Най-болезненият въпрос е въпросът КОЙ, но сега дължим ЗАЩО. Спомняме ли си всички защо се събрахме в Реформаторския блок? Знам, че много хора от ДСБ са разочаровани, няма да гласуват за Блока - и са прави - събрахме се, че сме единомислешници за реформи в съда, прокуратурата и полиция, да ги направим свободни от олигархични зависимости."

Според него цели са били изваждането на обръчите от фирми от обществение поръчки, премахване на медийните монополи... "Какво от тези неща изпълнихме? Забравихме ли? Или те бяха един трик, за да спечелим изборите." По думите му медийните бухалки продължават да бият повече, дори повече от времето на кабинета на Пламен Орешарски. "Разбихме медийния монопол - не. Дали спряхме партийните назначения? Вписахме ли се в модела на назначенията?"

Той добави: "Трябва да си го кажем честно. Къде бяхме ние, че ги има 3 млрд., дадени на елементи от олигархичната зависимост? Какво направихме с промените в Конституцията, успяхме ли да отворим вратата към адекватна съдебна реформа, такава реформа, каквото ни пишат в доклада от ЕК. Допуснахме да я опраскат точно, когато бяхме на пост да я правим. С тежест на сърцето и на душата трябва да кажа, че ние се провалихме в тези цели."

Накрая даде пример с реплики от българския филм "Кит". "Риба, риба, ама цаца. Цаца, цаца, ама риба. Една част от Реформаторския блок продължава да се задоволя с цацата".

На събранието присъстват лидерът на БЗНС и министър на отбраната Николай Ненчев, лидерите на БНД Борислав Великов и на Народна партия "Свобода и достойнство" на депутатите от Гражданския съвет Гроздан Караджов, Иван Мартин Димитров и Петър Славов. На събранието са още съветниците в София от СДС Радослав Абрашев, Антон Койчев и Миглена Горанова, депутатите от ДБГ Антони Тренчев и Бойка Маринска, , както и общинският съветник и лидер на младежката организация на ДБГ Стефан Марков. Там е и лидерът на БДФ Жаклин Толева.

Подробности очаквайте по-късно на

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване