03/13/16 22:07
(http://pik.bg)

Дядо Николай поиска и даде прошка в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”

Дядо Николай поиска и даде прошка в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”

Пловдивският митрополит Николай успя да просълзи с топлите си думи Западно и средноевропейския митрополит Антоний, с когото в общосъслужение поздравиха християните с началото на Велиня пост. Десетки миряни не се стреснаха от лошото време и с лични автомобили се качиха до манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”, за да участват в празничната Света литургия на Сиропусна Неделя, пише "Марица".

Господ е решил вие да служите далече от Родината, но знайте, че никой тук не е забравил светлото ви присъствие сред нас.
Помним с много любов служението Ви като ефимерий и преподавател в Семинарията, като протосингел и викарий и особено мисионерското ви слежение в Смолянска духовна околия, заяви владиката. Очите на госта се напълниха със сълзи, докато служаше, а след това също изрече топлите дум кат домът и родината са винаги в сърцето му.

Директорът на дирекция по вероизповеданията при министерски съвет Емил Велинов присъства като гост на цялата служба в манастира.

Повече от два часа продължи литургията, а след края й пловдивският владика си поиска от всички събратя прошка и прости на всички волни и неволни грехове във вълнуващо слово.

Ето какво каза Дядо Николай:

Ваше Високопреосвещенство митрополит Антоний, възлюбени в Христа Бога братя и сестри,

Особено ми е вълнението на днешия ден, а убеден съм, и всеки православен християнин изпитва искрени чувства на вълнение в свещения миг на всеопрощението. Няма християнин, който да не се е вслушал в призива на Светия апостол Павел, който казва: нощта се превали, денят се приближи, време е да се събудим вече от сън. Като на светло, където всичко е видно, като се държим благоприлично, да не се отдаваме на срамни грехове, на размирици и безпътство. Да отхвърлим дрехата на греха и да се облечем в Господа и Исуса Христа. Нощта се превали, време е да се събудим от сън - ето това е този благословен ден, в който Светата ни църква призовава да се събудим от летаргията на греха.

Да отхвърлим греха от своята душа, като се държим благоприлично. Всеки, когато стане сутрин, съблича пижамата, за да се облече в прилични дрехи и да излезе на улицата, пред човеците. Колко повече ние сме призовани да отхвърлим опетнената от грехове дреха на нашата душа. И няма по-благоприятно време от духовната проглед за човека, за християнина, от това време. Това е време, което съответства и на сезона, пролет, когато се разчупват ледовете, когато се пробужда природата за нов живот. Затова и Господ, и Светата ни Църква ни съветват да се събудим за духовна оран и сеитба в душата и сърцето, където да посеем семената на добродетелта и те да произрастят стократния плод на духа. А плодът на духа, казва Светият апостопл Павел, е мир, радост, кротост, въздържание, целомъдрие.

Ето сега е благоприятно време, ден на спасение, духовна радост да посрещнем в благодатните обятия на великолепния манастир „Св. Св. Кирик и Юлита” наши скъпи гости, негово високо преосвещенство митрополит Антоний, г-н Велинов, все хора, добри християни, все помогнали, според силите си, в доброто, благодатното спасително дело на епархийската ни Света Църква.
Всички с много любов си спомнят служението на дядо Антоний като ефимерий и преподавател в Семинарията, и като протосингел и като викарий и особено неговото наистина мисионерско служение в Смолянска духовна околия. Товае е един съществен духовен принос към живота на светата ни епархийска църква. За това ние с благодарност възнасяме молитви към Бога, за да изпросим здраве за Вас, Ваше Високо Преосвещенство.

Бог е намислил за Вас сега далече да служите и ние съзнаваме трудността на вашено служение. Но вие сте много близко на всички нас в сърцата ни, в душите ни, в молитвите ни. И сега, и всякога, сте добре дошъл, за да са съслужим с едно сърце и с едни уста да славим Всесъздателя Бога в Светата Божествена литургия.

А всички ние сме братя и сестри, защото казваме Отче наш, а не Отче мой. Имаме един небесен отец и всички ние сме негови чеда. Радвам се да приветствам с добре дошъл г-н Велинов, чиито добър принос в гживота в живота на епартийсаката ни църква е съществен. От неговата позиция като Директор на Дирекцията по вероизповеданията, ние се радваме на мирни и спокойни отношения със светската власт. И нещо повече, всякога, когато сме се обърнали с просба за съдействие към него, никога не сме получили отказ, а напротив. С радост и пълно съзнание за значинето на православието за българсксия народ, вие, г-н Велинов, често пъти ставате наш съработник, наш съслужител в нелекото църковно служение.

Вие помогнахме много и за ремонта на този свят манастир. Манастир- мъченик, който в дългите години на атеизма и след това беше превзет, за да бъде превърнат в безнравствено място. Но ние помолихме да ни съдействате за ремонт на покрива на храма и с отпусната сума успяхме да препокрием храма, да отремонтираме манастирските сгради и да предотвратим щетите , които бяха нанесени от бездуховни люде на този свят манастир.

Дълбоко сме признателни и искрено ценим вашата вяра, християнска надежда и любов към Бога и народа, вашено родолюбие. И ви молим, предайте нашия искрен благослов на г-н министър- председателя на Република България, г-н Бойко Борисов, който е човек, живеещ с тегобите на църквата, като и вие. Вие сте хора, които не идвате само на празник, а и в делник, за да ни съдействате и помогнете. Ние високо ценим онова, което министър-председателят наскоро каза: строителството на храмове в България и за България е въпрос от националната сигурност. И това е едно високо съзнание, което може да изрече достоен български държавник.

Боголюбиви братя исестри, ваше високо преосвещетство, боголюбиви отци, съзнавам думите на нашия Господ, които припомни високопреосвещеният Антоин днес: Ако не простим греховете на човеците, и на нас няма да ни прости нашия небесен Отец. Затова, възползвайки се от тази благодатна духовна среща с вас, боголюбиви братя и сестри, мои духовни чеда, аз от всички вас искрено прося прошка за всичко, с което съм ви оскърбил, пренебрегнал, нагрубил и по някакъв начин обидил. Умолявам ви да ми простите, да ми простите и за това, че вероятно не съм обърнал внимание в грижите си на всекиго и не съм се прогрижил за всички. Не е, защото не съм го желаел и искал, а защото денонощието има само 24, не са повече. Но тъй или иначе, чувствам тежестта на всичко, което споделих с вас, и ви моля да ми простите.

Като ви уверявам, че че и аз на всички всичко съм простил. Бог да ни прости и да ни помилва!

Светли, благодатни и душеспасителни пости! Амин!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване