03/13/16 19:28
(http://www.dnevnik.bg/)

Кола бомба избухна в центъра на Анкара, убитите са над 30 (видео)


Another explosion in #Ankara. At least 5 dead in Ankara blast. #ankaradapatlama #ankaraatack #ankarablast #explosion pic.twitter.com/OyJdgy3uCv

— Ulviyya Ali (@UlviyyaAli) March 13, 2016
Експлозия избухна в парк в центъра на Анкара, днес привечер, съобщиха световните агенции.

Позовавайки се на областния управител CNN Тюрк съобщи, че има 27 загинали и 75 ранени. Източници на "Ройтерс" твърдят, че жертвите са поне 32.

Една от телевизиите информира за няколко изгорели автомобила на площад "Къзълай" близо до парка "Гювен" в района на оживен възел за транспорта на турската столица. Вече се говори за терористичен акт, още никой не е поел отговорност.

Няма и официално изявление от властите, освен разпространеното съобщение от валията на Анкара. Върховният съвет за радио и телевизия вече наложи забрана за отразяване на инцидента от медиите, а съд в Анкара спря достъпа до "Фейсбук" и "Туитър" след като в социалните мрежи бяха разпространени снимки и видеа от нападението, писа в. "Хюриет".

Турската телевизия ТРТ съобщи, че експлозията в Анкара е станала в 18:45 след сблъсък на автомобил с автобус, в който са пътували двадесетина души, предаде "Ройтерс". Според телевизията, цитирана от ДПА, става въпрос за кола бомба. Тази версия бе потвърдена малко по-късно и от областния управител.

Бомбата е избухнала в центъра на Анкара близо до министерствата на образованието, правосъдието и на вътрешните работи, посочва в. "Хюриет дейли нюз". Президентът Реджеп Ердоган, който по това време в бил в Истанбул, е брифиран от вътрешния министър Ефкан Ала за ситуацията и ще се върне в столицата.



Източници на "Ройтерс" от силите за сигурност говорят за атентатор самоубиец, а единият от тях допълва, че се проверяват и твърденията за автоматична стрелба след взрива. Почеркът на нападението съответствал на този на Кюрдската работническа партия (ПКК) или свързана с нея организация, допълва източникът.

На 11 март американското посолство предупреди гражданите на САЩ за потенциална терористична атака в Анкара, писа в. "Хюриет".

US citizens in Ankara: Potential terrorist plot to attack Turkish govt buildings & housing, Bahcelievler area https://t.co/A2i4Nz1iAJ— Travel - State Dept (@TravelGov) March 11, 2016


Това е третото голямо терористично нападение в турската столица от октомври м.г. На 10 октомври самоубийствена атака на "Ислямска държава" по време на мирна демонстрация уби поне 103 души, а на 17 февруари кола бомба се взриви близо до сгради на армията и до парламента, убивайки 29 души и ранявайки 81. Тогава правителството хвърли вината върху Кюрдската работническа партия (PKK). За днешния взрив се твърди, че е в пъти по-мощен от този през февруари.

През януари самоубийствена атака на едно от най-оживените и посещавани от туристи места в Истанбул - площад "Султанахмет", уби 15 души, повечето от които - германски туристи.



Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване