03/13/16 22:11
(http://pik.bg)

Реконструктори от няколко държави ще участват в Международния исторически фестивал на Царевец

Реконструктори от няколко държави ще участват в Международния исторически фестивал на Царевец

Реконструктори от Молдова, Украйна, Полша, Сърбия, Словения и Румъния ще вземат участие в Международния исторически фестивал на крепостта Царевец. Това информира Симеон Цветков от великотърновския клон на Дружество „Традиция”, съобщи Радио "Фокус"-Валеко Търново. Фестивалът ще се проведе в края на месец юли. Той ще е под мотото „Династията на Асеневци. Периодът на Второто българско царство”. Реконстукторите ще направят възстановки на бита и занаятите на търновци от тази епоха. Посетителите ще имат възможност да опитат храна, приготвена по средновековни рецепти, да стрелят с лък, да секат монети, както и да се запознаят с модата в дрехите от тази епоха. „Ще видят как са се шиели дрехите през Средновековието. Подготвили сме образци на средновековно облекло, което гражданите ще могат да облекат и да се снимат. Това е напълно безплатно. Важното е да се забавляваме и да научим повече за този отдалечен от нас исторически период”, допълни Симеон Цветков. Участие във възстановките ще вземат над 100 реконструктори. Освен от великотърновския клуб, във фестивала ще се включат и колегите им от регионалния клон на Националното дружество в Шумен, както и представители на средновековните български общества „Модус Вивенди” и „Чигот”. Участие ще вземат и свободни реконструктори. Цветков обясни, че това са хора, които са запалени по темата „Средновековие”, но по една или друга причина не се обременяват с членуване в някой от съществуващите организации.
Историческият фестивал на крепостта Царевец ще се проведе за четвърта поредна година. Този път обаче организаторите ще представят някой нови елементи от бита и културата на средновековните търновци, които засега пазят в тайна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване