03/14/16 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Атентат в сърцето на Анкара, над 30 мъртви

 Поне 34 души загинаха, а над 125 бяха ранени при кървав атентат в турската столица Анкара. Нападението е извършено с кола бомба в оживен район в центъра на града. 25 от жертвите на нападението, сред които и един полицай, са загинали на място. Всички пострадали са откарани в болници в града, мнозина от тях са в тежко състояние. Районът на произшествието е отцепен. Изпратени са голям брой екипи от отдел "Антитерор" в полицията, които разследват атентата.

Мощната експлозия е разтърсила площад "Ататюрк" в 18.45 часа местно време. В района се намират метростанция и спирки на много автобуси. Валията на града потвърди броя на жертвите и ранените. Все още няма официално изявление от страна на властите, което да осветли терористичния акт, но в същото време и никой не е поел отговорност за него. Служител на силите са сигурност, цитиран от Ройтерс, заяви, че първоначални данни предполагат, че Кюрдската работническа партия (ПКК) или свързана с нея група е отговорна за нападението.

Бе въведена забрана за изнасяне на информация половин час след атентата. Преди това журналисти от мястото на събитието съобщиха за взривена кола бомба. Все още не е ясно дали става въпрос за самоубийствен атентат с кола бомба, подобно на нападението срещу военен конвой през февруари, или за паркиран автомобил с експлозиви, задействан от разстояние.

Мястото на взрива е символично - то е близо до Министерския съвет и дирекцията на полицията. При експлозията са изпочупени прозорците на околни сгради.

 

Въпрос, който се задава след всяка убийствена терористична атака, е дали има луфт в сигурността и работата на службите, въпреки че мерките в столицата и стратегическите обекти са драстично заселени през последните няколко месеца. Това е трети атентат в турската столица в последните шест месеца.

На 17 февруари в сърцето на Анкара бе взривена кола бомба, насочена срещу военни. Тогава загинаха 29 души, а десетки бяха ранени. Два дни по-късно отговорност за атентата поеха "Ястребите на Кюрдистан" - младежкото военно крило, свързано с ПКК.

На 10 октомври миналата година при самоубийствени нападения по време демонстрация за мир бяха убити 103 души, а десетки други бяха ранени. Тогава в множеството се взривиха двама джихадисти - единият сириец, а другият турчин от местната клетка на "Ислямска държава".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване