03/14/16 07:42
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ: Съд за всеки рецидивист, откраднал дори кокошка

 За да спрат масовите грабежи по селата, ГЕРБ предлага още центрове в големите общини да следят камерите в малките селища

Назначават още полицаи и жандармерия

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Криминално проявените лица, извършители на две или повече от т.нар. малки престъпления - на стойност под минималната работна заплата, няма да имат нямат право на прекратяване на досъдебното производство. И ще получават по-голяма тежест на наказанията.

Сега прекратяването на досъдебните производства с мотива несериозен обществен интерес е масова практика. А рецидивистите, които нападат и крадат кокошки, дребни земеделски продукти и т.н., масово правят самопризнание и така се отървават с рецидив или условна присъда.

Такива изменения в законодателството ще инициират от ГЕРБ, научи “24 часа” ден преди общественото обсъждане за затягането на борбата с престъпността, което ще се проведе във вторник в Народното събрание по инициатива на партията на Бойко Борисов.
Заради зачестилите брутални нападения из страната в последните седмици “24 часа” направи карта на най-опасните места в страната, където в последно време са извършени тежки битови престъпления.

Вижте картата уголемена ТУК

 

 

Прокуратурата и полицията да направят анализ на всички досъдебни производства за т. нар. малки престъпления досега и да потърсят начин за ефективно правораздаване, категорични са още от ГЕРБ.

Споразуменията с

извършител на

телефонна

измама да

отпадат като

възможност при

второ провинение,

искат още от ГЕРБ. Прокуратурата категорично не трябвало да допуска такова при повтаряне на едно и също престъпление. За последното не е необходима законодателна промяна.

Цялостен анализ и на крадците на автомобили искат от партията на Бойко Борисов. За да може там, където има висящи досъдебни производства, първостепенна задача да стане приключването им и внасянето на обвинителен акт в съда. Сега практиката показвала влаченето им с години. Цялостен анализ, локализиране на всички автокрадци и сурови мерки - за това настояват от ГЕРБ.

Оттам са амбицирани и за борба с наркотиците. Ще се набляга на превантивни мероприятия и разяснителни кампании в училищата. Ще се ползва информацията, събирана около училищните дворове, дискотеките и междублоковите пространства.

Постоянни проверки за дрога

около учебните

заведения и по

пътищата,

за да се уверят българите, че по улиците има ред, и да не се стига до нападения както на околовръстното на столицата, планират още от управляващата партия. Друга заложена мярка в борбата с престъпността е въвеждане на видеонаблюдение в малките селища - на входовете и изходите, и по ключовите места вътре в тях. Като този видеосигнал бъде изведен към полицейските районни управления, за да могат при необходимост те да реагират в максимално кратък срок, а и да се възпроизвеждат събития по извършването или по подготовката на дадено престъпление.

За да се приложи всичко замислено, от най-голямата партия са на мнение, че трябва да се назначат служители на вакантните длъжности в системата на МВР и да се увеличи полицейското присъствие.

Масовото присъствие на жандармерия по селата и видеонаблюдението в областите Велико Търново, Пазарджик и Враца значително са намалили случаите на брутални нападения и грабежи, доволни са местните.

В последните 2 седмици около В. Търново не са регистрирани убийства, грабежи, посегателства над възрастни, изнасилвания. В региона непрекъснато се провеждат срещи с полицейски инспектори, местната власт и жителите на малките населени места.

В Търново се хвалят, че в 31 от 36-те села на общината има изградено видеонаблюдение. Средствата за поставяне на камерите се отпускат и по програма на търновската управа.

“В нашето село има 3 камери, които бяха монтирани преди 2 г. от общината. Благодарение на тях наскоро беше разкрито пукане на гуми на няколко коли. Камерите са от ново поколение и се задействат при движение. Така могат

да се съхраняват

записи 3 месеца

назад”, каза кметът на с. Миндя Иван Иванов.

В Търново има проект, съвместно с полицията, и за опасване с 36 cтaциoнapни кaмepи на областния град. Идеята е системите да се наблюдават от оперативен център в общината.

Два дни, след като на 8 март 15-годишен циганин нападна 87-годишна баба в новозагорското с. Съдиево, охраната на селото вече е поета от частна фирма, за което месечно се плаща по 5 лв. на къща. Камери за видеонаблюдение там няма.

В област Пловдив ще слагат камери на входовете на още 8 населени места, в региона ще правят и карта на частните видеоустройства в района, които да се ползват при нужда.

Главен комисар Христо Терзийски,

шеф на Националната полиция:

Работим с

местната

власт, слагат

се камери

в 40 общини

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

“Работим заедно с местната власт за предотвратяване на битовата престъпност. В момента в 40 общини се изгражда видеонаблюдение по европейски проекти. Тези камери много ще помогнат на полицията.” Това каза за “24 часа” шефът на полицията главен комисар Христо Терзийски.

ГЛ. КОМИСАР ХРИСТО ТЕРЗИЙСКИ

 

По думите му миналата година след реорганизация и окрупняване на районните управления и областните дирекции на МВР са се освободили над 400 полицаи, които могат да се ползват за провеждане на акции и работа на терен.

Друга от мерките, които полицията взима срещу битовата престъпност, е взаимодействието с частните охранители. “При операции, при които се ползват части от жандармерията, се констатира изключително ниско ниво на престъпност”, каза той, но обясни, че към момента няма ресурс за постоянно присъствие в малките населени места и селата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване