03/14/16 11:41
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: Либерализацията на пазара не трябва да се случва за едно денонощие

 В края на 2014 г. наследихме тарифен дефицит в Националната електрическа компания от 800 млн. лв. През 2015 г. без много шум и фанфари направихме реформа в енергетика. Това заяви в студиото на „Денят започва“ председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев.
Световната банка вече има предложение, но не сме го официализирали, с което през следващите 20г. да платим поетапно задълженията на НЕК към американските централи, каза още той. Целта на заема, който предстои да вземе правителството е да покрие част от старите задължения на НЕК към американските централи, които са около 4 млрд.лв., обясни Добрев.
По думите му с реформата са се увеличили приходите, с прехвърлянето на квоти за вредни емисии. Сега в НЕК има тарифен излишък около 100 млн. лв., което е за пръв път от 2010 г.
Депутатът от ГЕРБ каза още, че на независимата електроенергийна борса се търгуват около 300 мегавата, което е около 5% от енергията, която се търгува като цяло в страната. Обемите ще се увеличат след месец юни тази година, подчерта Добрев.
Според него либерализацията на пазара не трябва да се случва за едно денонощие. Управляващите ще дадат стимул на повече домакинства да излязат на свободния пазар. Това ще се случва със сключване на договор с друг доставчик.
Делян Добрев коментира и съобщението на Комисията за защита на конкуренцията за съмненията за картел в търговията с горива по бензиностанциите. Той призова Комисията да направи проучване, ако трябва и със съдействието на службите да се получи необходимата документация. Ако бъдат установени нарушения санкциите могат да достигнат до 10% от оборота, а този вид бизнес е с много високи обороти, каза още Добрев.
Не се ангажира дали Росен Желязков ще приеме повторна номинация за председател на Комисията за защита на конкуренцията.
 
БНТ, „Денят започва“

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване