03/14/16 08:17
(http://pik.bg)

Делян Добрев отчете: НЕК е на печалба за първи път от 2010 г.

Делян Добрев отчете: НЕК е на печалба за първи път от 2010 г.

Наследихме тарифен дефицит от над 800 млн. лв. на година. Това е 1% от БВП на България. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев в ефира на БНТ. В последната една година без много шум се случи реформата в енергетиката.

Най-важното бе да спрем потъването на НЕК. Компанията спря да купува скъпа енергия, създаден бе фонд за енергийна сигурност. Благодарение на всички тези усилия този тарифен дефицит не само бе премахнат, но излязохме и на тарифен излишък – около 100 млн. лв. Това е първият път от 2010 г., при който НЕК излиза на печалба, посочи Добрев.

Той обясни, че кредитът, който предстои да бъде изтеглен от НЕК, е с цел покриване на стари задължения към американските централи. Тези задължения са се трупали през годините заради неразумни харчове, подчерта шефът на Комисията по енергетика. Делян Добрев коментира и започналата от Комисията за защита на конкуренцията проверка за картел на пазара на горива.

Съобщението на КЗК бе доста интересно - бе казано, че има съмнения, че цените на горивата не се определят по пазарен начин, което е очевидно от години. Ако спазваме европейската практика, КЗК трябва да направи проучване, което може да включва и нахлуване в бензиностанции с екипи, за да се изземе необходимата документация, ако тя не се предоставя. Ако бъдат установени нарушения санкциите могат да достигнат до 10% от оборота, а този вид бизнес е с много високи обороти, каза още Добрев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване