03/14/16 00:17
(http://pik.bg)

Изложба на Красимир Джидров в галерия „Средец”

Изложба на Красимир Джидров  в галерия „Средец”

На 14 март от 18:00 ч. в галерия „Средец” на Министерство на културата се открива изложба графика и керамика на Красимир Джидров. „Времето ми даде възможност да работя в различни материали. Тази изложба е плод на последната ми любов – литографията, и първата – керамиката”, споделя авторът за предстоящата си експозиция.

Той разкрива, че основната тема на експозицията е тази за преклонението му пред жената, „защото Бог, или който и да е там горе, не е създал нищо по-хубаво от нея”. „След това идва ябълката, грехът, и всичко останало в света, в който живеем, и в края… или в началото идва рисунката… Аз съм пред вас и естествено в основата е онова нещо, вдъхновяващо правенето и възприятието”, споделя още Красимир Джидров и цитира думите на изкуствоведа Ернст Гомбрих: „Няма такова нещо като „изкуство“, има само художници.“ Останалото, според Джидров, е в ръцете на времето.

Красимир Джидров е професор в катедра „Керамика“ на Националната художествена академия (НХА). Роден е през 1947 г. в София. Завършва художествената гимназия „Илия Петров”, а след това и специалност „Керамика” в НХА през 1972 г. Член е на Съюза на българските художници. След 1990 има самостоятелни изложби в София в галериите: „Арт 36“, „Райко Алексиев“, „Ракурси“, в гр. Пловдив – „Есенни изложби“, „Старата къща“, „Арт спектър“, в гр. Бургас – галерия „Неси“, в гр. Несебър, гр. Созопол, гр. Русе, гр. Благоевград, гр. Троян и др. Автор е и на редица изложби в чужбина – Румъния, Хърватия, Македония, Турция, Австрия и др.

Изложбата на Красимир Джидров може да се види от 14 до 25 март т. г. в галерия „Средец” на бул. „Ал. Стамболийски” 17 в столицата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване