03/14/16 12:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Национален протест срещу забраната за къмпингуване ще има в шест големи града


Национален протест срещу забраната за къмпингуване ще събере стотици граждани от общо шест града в страната тази вечер. Събитието е планиарно за понеделник вечер с начален час 18.30 ч. в центъра на София, в Стара Загора, Русе, Шумен и Варна.

В София протестиращите ще се съберат пред Президенството, а участниците се призовават да дойдат с кемпери, палатки, колела и мотори и да носят това, което ги свързва с природата и този начин на живот.

Гражданското недоволство, изразявано ежедневно с протести на Орлов мост и по улиците на София от две седмици, ескалира този уикенд, когато стана публично ясно, че управляващите готвят тотална забрана на палатките навсякъде, а не само по морето.

На 1 март парламентът бързо и окончателно забрани палатки и къмпингуване на 100 метра от морето. През уикенда "Дневник" писа и за подготвяни нови поправки от министерството на туризма, с които да се забрани напълно всякакви форми на бивакуване, палатки и кемепери в природата, а за нарушителите се предвиждат отново сериозни санкции.

"Нека излезем, за да защитим правата си срещу забрана, която ще наложи рестрикции върху всички нас, които искаме да практикуваме определени спортове, природосъобразен туризъм или просто да си починем за един уикенд от големия шумен и мръсен град, далеч от хора и клаксони на коли," призовават на страницата на събитието организаторите като цитират право, гарантирано от Конституцията.

Според чл. 35. всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване