03/14/16 09:09
(http://pik.bg)

Река Скът в Мизия излезе от коритото си

Река Скът в Мизия излезе от коритото си

Река Скът излезе от коритото си в района на община Мизия. След обилните валежи нивото в неделя се покачи чувствително и водата първо заля селскостопански имоти, но там те традиционно се получават, уточни заместник кметът на Община Мизия Николай Нековски.

Разливи има в ниските части от двете страни на пътя между Мизия и Войводово. В града реката също е с висок воден стълб, но до критичното ниво остава поне половин метър, заяви още Нековски. Успокоителен според него е фактът, че нивото на реката пада в района на Бяла Слатина. Проблем обаче е това, че няма информация за притока в Скът, който идва от посока Бързина. 
В Крушовица вече има наводнени мазета. Опасност за жилищните площи обаче няма, каза областният управител на Враца Малина Николова.Дунав се покачва в Северозапада

При Козлодуй нивото на река Дунав продължава да се покачва, съобщи читател на „Конкурент“. Заради прииждащите води във Видин вече е въведен първи етап за защита на населението при наводнение, което означава ежедневно наблюдение на дигите по реката. Денонощно се наблюдават и дигите в Лом. Общината там има готовност да бъдат направени прегради с чували с пясък.

Причината за високите води на Дунав са валежите в Централна Европа и пълноводните притоци Тиса, Драва, Сава и Велика Морава, по поречията на които вече има наводнения. Заради прииждащия Дунав и заради валежите повишения има и във водосборите на притоците в българския участък. Прогнозата за следващите дни е нивото да се повиши с около 20-ина сантиметра, след което ще настъпи застой и ще започне спад на водите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване