03/14/16 20:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Руският президент Владимир Путин нареди изтегляне от Сирия


Руският президент Владимир Путин нареди изтегляне на военните части от Сирия, съобщи агенция "Ройтерс".

Той заяви, че интервенцията до голяма степен е постигнала целите си и че изтеглянето ще започне от утре. На среща с министрите на отбраната и външните работи президентът поиска Русия да засили ролята си в мирните преговори и да работи за край на конфликта в Сирия.

Путин е говорил по телефона със сирийския президент Башар Асад, за да го информира за решението си, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Смятам, че задачата, която дадохме на министерството на отбраната и на руските военни сили като цяло е изпълнена. С участието на руската армия сирийските военни и патриотичните сирийски сили постигнаха фундаментален обрат в борбата срещу международния тероризъм", каза президентът.

Сирийският държавен глава Башар Асад разпространи изявление, в което съобщава, че е постигнал съгласие с руския си колега за изтеглянето.

Путин съобщи решението си по време на поредния кръг мирни преговори за Сирия и в навечерието на петата годишнина от началото на войната.

Москва вероятно ще запази военно присъствие в страната - Путин не обяви краен срок за приключване на изтеглянето и каза, че руски сили ще останат в пристанищният град Тартус и във въздушната база Хмеймим в провинция Латакия. По думите му те трябва да бъдат защитени по суша, въздух и вода.

Русия започна въздушни удари в Сирия през септември и успя да помогне на проправителствените сили да си върнат редица важни позиции. Сред тях бяха големи територии в Латакия и двата основни бунтовнически центъра Салма и Рабия.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване