03/14/16 17:31
(http://pik.bg)

Следят през Фейсбук децата на гурбетчиите

Следят през Фейсбук децата на гурбетчиите

Експерти ще изследват чрез Фейсбук проблемите на децата, чиито родители работят в чужбина. „Идеята е да се създаде страница в социалната мрежа, в която децата ще могат да споделят проблемите си. Така ще дефинираме проблемите им“, обясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева.

Специалистите са категорични, че децата, чиито родители се трудят в чужбина, имат идентични проблеми – не ходят на училище или имат ниски оценки и стават по-затворени. Според проучване, изготвено по поръчка на УНИЦЕФ, около 200 000 българчета се отглеждат от баби и дядовци, защото родителите им работят в чужбина. Официална статистика за броя на тези деца обаче няма. Затова миналата година от ДАЗД призоваха кметовете и регионалните инспекторати по образование да направят справка колко деца на тяхна територия живеят с близки и роднини. От агенцията предвиждат още възможността неправителствени организации да стават попечители на непридружените деца бежанци, които идват у нас. През миналата година 1200 хлапета от Афганистан, Ирак, Сирия и Палестина са влезли у нас без родителите си. 

На част от тях настойник им става роднина, който също търси убежище. На за тези, които нямат близки, кметът на общината, в която се настаняват, решава кой да вземе попечителството. Основното притеснение на неправителствените организации е, че непридружените деца могат да бъдат използвани за тероризъм. В края на май 2015 г. в София от Германия пристигат братче и сестриче на възраст между 12 и 14 г. Те пътуват с баща си към Сирия. „В Германия децата са живели в изолирана и крайно религиозна обстановка, където са били обучавани основно в религиозни практики“, заяви Жечева. След кратък престой в кризисен център децата и бащата са върнати в Германия след споразумение с немските власти, пише Монитор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване