03/14/16 00:30
(http://pik.bg)

Човешка грешка е причинила пожара в Музея на авиацията

 Човешка грешка е причинила пожара в Музея на авиацията

Най-вероятно грешка на 75-годишен реставратор е станала причина за пожара, унищожил вчера пет стари ценни експоната в хангар на Музея на авиацията в Крумово вчера.

Въпреки леснозапалимите материали наоколо, той е работил с ъглошлайф и няколко искри попаднали върху крилото на самолета ДАР 1, откъдето е тръгнал огънят.

Реставраторът опитал да потуши пламъците сам с пожарогасител, но не успял. Самият той е получил изгаряния по дясната ръка. Два автентични самолета - ЛАЗ 7-м/ българско производство/ и модел Поликаров-ПО 2 / руско производство/ бяха унищожени в пожара, в критично състояние са репликите на три самолета българско производство Капрони- КБ-1 Пеперуда, Албатрос-2 и недовършения ДАР-1. Всички те са били подготвяни за изложба по случай 12 април-деня на авиацията.

Инцидентът се разследва от Военно окръжната прокуратура в Пловдив. Щабът на отбраната обяви дарителска акция за възстановяване на загубените експонати. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване