03/15/16 07:43
(http://www.dnevnik.bg/)

Google загуби обжалването за злоупотреба с монополната си позиция в Русия


Арбитражният съд в Русия потвърди санкцията на местната Федерална антимонополна служба, че Google злоупотребява с господстващата си позиция в мобилния сегмент и принуждава производителите на смартфони да инсталират приложенията на компанията. Съдът разглеждаше санкцията след обжалване от Google, което интернет гигантът загуби, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Първоначалната жалба беше подадена от руския конкурент на Google "Яндекс". Според компанията интернет гигангът пречи на лоялната конкуренция, като налага на производителите на смартфони да инсталират Google Maps, Google Search, Gmail и останалите приложения. "Яндекс" има конкурентни версии за тях, но те не се предлагат предварително инсталирани на смартфоните.

Съдът все още не е решил каква да е санкцията за Google. Очаква се да има глоба и най-вероятно компанията ще бъде задължена да разреши на производителите сами да избират какви приложения да са предварително инсталирани на смартфоните им за Русия.

Решението на руския съд е важен прецендент. Google има сходен спор и с Европейската комисия, която разследва компанията за злоупотреба с господстващото си положение на пазара. Разбира се, проверката е отделна от тази на Русия и може да не завърши със същия резултат, но със сигурност не се отразяват добре на твърдата позиция на компанията, че не се възползва от господстващото си положение на пазара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване