03/15/16 07:44
(http://pik.bg)

Бокова и Меркел срещу антисемитизма

Бокова и Меркел срещу антисемитизма

"Борбата срещу антисеметизма започва с образование, с помощта на което младите хора се научават да мислят критично, да бъдат толерантни, да зачитат различията и правата на човека", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на Международната конференция срещу антисеметизма, която се проведе в Берлин.

Конференцията беше организирана от правителството и парламента на Германия в сътрудничество с Междупарламентарната коалиция за борба срещу антисеметизма. В нея взеха участие канцлерът Ангела Меркел, външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, министрите на правосъдието на Великобритания , Италия и Австралия, кметът на Берлин и председателят на Бундестага Норберт Ламер.

В своето изказване Ирина Бокова подчерта, че една от основните цели на ЮНЕСКО е да насърчава образованието за глобално гражданство като средство за предотвратяване на войнстващия екстремизъм, за борба срещу езика на омразата и радикализацията. "ЮНЕСКО е единствената организация с образователна програма за Холокоста и катедри в университетите в Краков, в Екс-ан-Прованс във Франция, Рутгерс и в Южна Каролина . Важно е да помним уроците на историята и да ги предаваме на младите хора, за да не допускаме нови прояви на расизъм и геноцид.

Изложбата „Народът, книгата, земята: 3500-годишната връзка между еврейския народ и Светата земя", която ЮНЕСКО организира съвместно с центъра Симон Визентал, в момента обикаля света, за да покаже важната роля на еврейската култура и приноса й за развитието на цялото човечество. Защото за ЮНЕСКО разбирането на историята, зачитането на културата и наследството е отправна точка за мир", каза в заключение Ирина Бокова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване