03/15/16 06:12
(http://www.klassa.bg/)

Владимир Путин нареди изтеглянето на основните руски части от Сирия

 Президентът на Русия Владимир Путин обяви по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и външния министър Сергей Лавров, че задачата, която е била поставена пред министерството на отбраната и руската армия, като цяло е изпълнена, поради което от утре трябва да започне изтегляне на руските военни от Сирия. Прес-секретарят на руското президентство Дмитрий Песков заяви, че руското военно летище „Хмеймим“ в провинцията Латакия и руската военноморска база в Тарсус ще останат. „По заповед на президента ще бъде осигурена пълната сигурност на тези обекти по въздух, суша и море. Тези обекти ще изпълняват функции по наблюдение на спазването на условията по примирието в страната“, добави Песков.
Путин е провел телефонен разговор относно решението с президента на Сирия Башар Асад. В него те не са обсъждали бъдещето на сирийския режим. Асад е благодарил на Русия за помощта ѝ при борбата с тероризма и за хуманитарното съдействие на сирийските граждани. Сирийската армия ще продължи действията си срещу терористите и след изтеглянето на руската авиация от страната. Генералният ѝ щаб определи решението на Русия да изтегли авиацията си от страната като „естествено в светлината на значителните успехи, които постигнахме в борбата срещу тероризма в сътрудничество с дружески войски, в чийто авангард бяха руските“.
Властите на САЩ не са знаели предварително за плановете на Русия да изтегли основната част от авиацията си от Сирия. Представители на Белия Дом, Пентагона и Държавния департамент съобщиха, че чакат допълнителна информация. По-късно президентите на САЩ и Русия са провели телефонен разговор, в който са обсъдили изтеглянето.
Германският външен министър приветства новината и заяви, че това е знак, че Башар Асад ще започне най-накрая с цялата си сериозност преговори в Женева относно политическия преход, който да запази съществуването на сирийската държавност и интересите на всички групи от населението
Според съобщение, публикувано от прес-службата на Кремъл, „това без съмнение ще послужи за добър сигнал за всички борещи се страни и ще създаде условия за началото на реален мирен процес“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване