03/15/16 07:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат ясни критерии за продължаване на евромониторинга


Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС организират на 16 март в Европейския парламент в Брюксел конференция на тема "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки".

Акцентът във форума е посветен на "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка - опитът на България", а говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният инспектор на Инспектората на Върховния административен съд Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Форумът се провежда на фона на слухове, че скоро предстои да бъде спряно наблюдението над Румъния. В средата на февруари председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви разделянето на България и Румъния като все по-възможно, а дни по-късно отбеляза, че никога не е имало българо-румънския двойка и всяка от страните ще бъде третирана самостоятелно. В същото време той изрази надежда, че до края на мандата на комисията, който приключва в края на 2019 г., България ще излезе от мониторинговия механизъм.

Срещу инициативата на евродепутатите вече се противопоставиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и от ДСБ. Те определиха искането като вредно и като начин за запазване на статуквото в правосъдието и вътрешния ред, по които от години Брюксел има критики, но липсват реални действия за напредък.

Идеята ни по никакъв начин не е да казваме "стоп" на един механизъм, който функционира вече 10 г. и има своя положителен ефект, а да проведем дискусия и да направим анализ дали той все още носи тази ефективност, след като вече съществува общ Европейски механизъм за върховенство на правото, коментира Мария Габриел. Тя обясни, че общият европейски механизъм позволява всички страни-членки, не само България и Румъния, въз основа на ясни критерии да могат да се стремят към правова държава, съдебна реформа и борба с корупцията.

В края на януари пък Илияна Йотова, която е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, коментира, че Механизмът сътрудничество и контрол не работи, така както е бил замислен, когато България се присъединяваше към ЕС през 2007 година. Според нея механизмът повече вреди на България в европейски и международен план и не дава очакваните резултати вътре в страната.

Емил Радев, член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, също се обяви преди повече от месец за премахване на Механизма за сътрудничество и контрол. Според него е необходима ясна позиция от всички институции. Критиките в мониторинговия доклад не са непознати и всички те са отбелязани в стратегиите за съдебна реформа и тази за борбата в корупцията, смята той. Ние с Румъния не сме държави втора категория, които единствени имат такъв механизъм, коментира тогава той.

По-късно Радев настоя за въвеждане на общоевропейските механизми за мониторинг на върховенството на закона и такъв анализ да се извършва за всяка една държава-членка, а не "само да се показват България и Румъния като черните овце на Европа".

Преди дни Филиз Хюсменова коментира, че с колегите й от ГЕРБ и БСП не твърдят, че България е постигнала високи стандарти за правов ред, върховенство на закона и ефективност в борбата с корупцията, не оправдават темповете, с които се извършват реформите. Притеснени били обаче, че Механизмът за сътрудничество и проверка придобил дискриминационен характер, като се прилага единствено към България и Румъния, а не към страни със сходни проблеми, които се присъединиха след нас към ЕС. Също, че към страни-членки, които нарушават договорите и основни принципи на Европейския съюз, няма ответни мерки. Не сме съгласни механизмът да се използва за блокиране приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство въпреки изпълнените критерии от двете страни, добави тя.

В конференцията на 16 март ще участват още зам.-генералният секретар на Европейската комисия Параскеви Мишу, както и Мариан-Жан Маринеску, ръководител на румънските евродепутати от Европейската народна партия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване