03/15/16 07:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Колко струва охраната на Ахмед Доган от НСО е класифицирана информация


Колко струва охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от НСО е класифицирана информация и не може да бъде огласявана.

Отговорите на въпросите дали има решение за осигуряване на охрана на Доган, след като той вече не е депутат; по кой ред евентуално е взето това решение (по Закона за НСО или по Правилника за устройсто и дейността на НСО); какъв е видът на охраната и какво е основанието за поставянето й са класифицирана информация и са със секретен гриф за сигурност.

Това се разбира от отговора на началника на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов на няколко въпроса на "Дневник" отправени по Закона за достъп до обществена информация. Преди време "засекретена" се оказа и информацията за гардовете на Лютви Местан.

Единственото, което може да бъде съобщено е откога е решението Доган да има охрана от НСО - 14 юли 2009 година.

Почетният председател на ДПС беше народен представител в 41-вото Народно събрание (2009-2013 г.). Преди време бившият шеф на службата ген. Димитър Димитров отказа да даде информация за това на какво основание Доган е с държавна охрана отново с мотив, че такива данни са секретни.

НСО не може да разгласява информация, с която се разкриват данни относно оперативната й работа, пишат от службата, като оттам уточняват, че разходите за охрана на охраняваните лице са за сметка на бюджета на НСО. От службата не могат да разпространяват информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност; степен на застрашеност; вид, обхват и времетраене на охраната; изменение или прекратяване на охраната, пише още в отговора на началника на службата.

От началото на ноември 2015 г. действа Законът за Националната служба за охрана. Преди влизането му в сила, решенията за поставяне, изменение или сваляне на охрана на конкретни хора, са се вземали от комисия, избрана от президента на основание Правилника за устройството и дейността на НСО. Нов правилник все още не е приет, като крайната дата за това е 1 май 2016 година - шест месеца след влизането в сила на новия закон.

Никъде обаче в Закона за НСО или действащия преди това правилник не е записано, че решенията на комисията са класифицирана информация.

В отговора си началникът на НСО препраща към Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), където са описани нивата на сигурност на информацията и съответният гриф. А дали един документ е класифицирана информация зависи от неговите автори, които поставят грифа за сигурност. В случая това е комисията към НСО, а документът са нейните решения, обясниха преди време пред "Дневник" от Държавната комисия за сигурност на информацията.

Според старата уредба може да се сложи охрана на лица, които не са депуатти, с решение на Министерския съвет. Закона за НСО е по-подробен за такава хипотеза и казва: "Други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката." Преди влизането на Закона за НСО в сила охрана на депутати и други се е осигурявала при "повишена степен на застрашеност". Законът за НСО регламентира тази хипотеза като "конкретна застрашеност на лицето в мирно време".

Тя се определя с решение на комисията по чл 23 от закона, която избира и вида, обхвата и срока й. Комисията се състои от председател - началника на НСО, и членове: председателя на ДАНС и главния сектерат на МВР. При необходимост след решение на комисията в работата й участват като членове ръководителите на Служба "Военна информация" и на Държавна агенция "Разузнаване", обяснява в отговора си Антонов.

Бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай в телевизионно предаване преди време коментира т.нар. Сараи в Бояна, които по думите му били предоставени на Доган. Той зададе и въпроса кой плаща за тях и охраната. "Дневник" попита дали НСО заплаща режийните разходи на къщата в Бояна на ул. "Стар Беловодски път" 46. Отговорът бе, че службата "не заплаща и не е заплащала режийни разходи на посочения обект".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване