03/15/16 16:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Полицията в Брюксел застреля въоръжен мъж, свързан с атентатите в Париж




Белгийски полицаи, разследващи атентатите в Париж, са "неутрализирали" въоръжен мъж в Брюксел след престрелка и преследване, което продължава от часове, съобщи агенция "Ройтерс".

Възможно е да има повече от един преследван заподозрян, писа "Ройтерс". Повечето източници на телевизия France 24 говорят за двама заподозрени, но няма официална информация от властите.

Четирима полицаи са ранени, съобщиха от федералната прокуратура.

Френската полиция също участва в операцията, каза вътрешният министър на Франция Бернар Казньов.

По-рано в Брюксел бяха чути изстрели, блокирани са улици в южното предградие Форе, писа белгийското издание Le Soir.

Инцидентът се е случил на улица "Дю Дрие", където трима полицаи на федералната полиция са отивали на рутинна проверка и не са очаквали да намерят хора там, съобщи France 24. Мъжете в апартамента са открили огън срещу полицията направо през входната врата, твърди коресподент на телевизията.

Кметът на района Марк-Жан Жизел потвърждава за стрелбата и добавя, че броят на въоръжените не е ясен.

Две училища и две детски градини в квартала са затворени от съображения за сигурност. Учениците и децата са останали вътре и са в безопасност, съобщават от кметството.
#Belgium: Schools and kindergartens inside security perimeter in #Forest are closed and protected by police acc local media.

— José Miguel Sardo (@jmsardo) March 15, 2016


Много улици в квартала са затворени. Около полицейските ограждения се струпват полицаи и минувачи, както и притеснени родители на децата, които чакат операцията да приключи в затворените училища.

Местните медии предават, че в училищните сгради има специални обезопасени помещения, където са събрани всички ученици.

Федералната полиция помоли медиите да не правят снимки и да не заснемат видеа в квартала. Районът близо до ЖП-линия, свързваща Брюксел с Париж и Амстердам е отцепен, над него лети хеликоптер.
#Alerte La @PolFed_presse demande de ne pas prendre de photos/filmer à #Forest https://t.co/2jcbKYpApg

— Le Soir (@lesoir) March 15, 2016
This is the scene of the anti terror raid in Brussels. Area completely blocked by police. pic.twitter.com/O3dZVsPr8o

— Sándor Zsíros (@EuroSandor) March 15, 2016
Междувременно жителите на Форе започнаха да споделят в Twitter снимки на животни с хаштага #ForestLockdown, за да скрият от социалната мрежа всякаква информация за продължаващата операция.
Do not share any pics of the ongoing operation in #Forest; instead, show your sweetest ... otter #Forestlockdown pic.twitter.com/TucFS82erj

— Sharon Hillinger (@SharonHillinger) March 15, 2016


Подобен жест гражданите направиха и през ноември, когато полицията помоли да не се разпространяват снимки и данни за дейността ѝ, за да не се възползват от това преследваните терористи.

Атентатите в Париж на 13 ноември м.г. убиха над 130 души. Някои от заподозрените и извършителите се оказаха белгийски граждани от брюкселското предградие Моленбек.

Сред издирваните за трагедията в Париж е 26-годишният френски гражданин Салах Абдеслам, който още е в неизвестност. Властите в Мароко и Германия са издали заповеди за издирването му. Той напусна града малко след като брат му се взриви в една от атаките. По данни на белгийската телевизия RTBF той не е сред преследваните днес.

Абдеслам е бил спрян за кратко на сутринта след нападенията близо до френско-белгийската граница, но след това е бил пуснат да продължи с още двама спътници, защото името му още не е било обявено за издирване в цяла Европа.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване