03/15/16 14:23
(http://pik.bg)

Първанов: Искаме ефективна коалиция, а не всяка коза за свой крак

Първанов: Искаме ефективна коалиция, а не всяка коза за свой крак

Искаме коалицията да стане наистина ефективна коалиция, а не всяка коза за свой крак. Искаме работеща коалиция, не искаме постове. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов.

Първанов обясни, че АБВ са обсъдили предстоящия дебат в рамките на Съвета за развитие на управляващата коалиция, свързан с характера на взаимоотношенията и с работата на коалицията в законодателен план и в по-цялостни измерения. Първанов припомни, че преди няколко седмици АБВ излезе с остро писмо, свързано със стила, метода на работа, начина, по който се вземат решенията, реализират се или не.

„Бяхме свидетели на това как премиерът ревизира няколкократно решения, взети по незнайно какви механизми, става дума за обществените поръчки, КЗК, Закона за българското Черноморие, сега чуваме и за задължителното гласуване, че се поставя въпросът.

Така коалицията не може повече да работи”, предупреди Първанов. Той добави, че АБВ са били сред съавторите за формата 2 плюс 2, защото са държали да има лека дистанция на партии като АБВ от управлението и не са възразявали част от решенията да се взимат в по-тесния формат. Но нещата се промениха, отбеляза лидерът на АБВ, не само формално, защото РБ са останали само с 13 депутати за реална парламентарна подкрепа за управлението при 7 министри. „Налагат се решения от тази група или друг по-тесен състав и ние научаваме за тях от медиите. Не става дума за ревност, ние си знаем цената.

АБВ беше инициатор за разумни решения в сферата на съдебната власт, бяхме автори на много предложения ефективни и добри в други сфери, преди всичко в социалната сфера. Направили сме достатъчен актив за коалицията, за да може да поставим този въпрос”, каза Георги Първанов. Той бе категоричен, че коалиция ГЕРБ плюс няма да е работеща оттук нататък от гледна точка на ефективността на вземаните управленски и законодателни решения, както и за климата в коалицията.

„Утре трябва да се състои дебатът за взаимодействието в коалицията. Освен конкретни бележки за всяко едно от министерствата, имаме голям тежък акцент, а именно, че работата на кабинета трябва да се подчини на голямата идея за решения, стратегии и политики по отношение на демографската криза, която от десетилетия виждаме в различни измерения”, каза Първанов. Той се обяви за КСНС на тема демографска политика, по предложение на БСП.

„Няма лошо да има ново подобно заседание, но да бъде добре подготвено с идеи-дългосрочни и краткосрочни и с дълбоко съгласие без дребни партийни политики. Ще поискаме среща с ръководството на ГЕРБ по тази тема, но и с опозиционните партии, в това число и с БСП”, съобщи Първанов. „Още утре ще предложим да има ясни правила за работата на Съвета за развитие за коалицията, който да се превърне във функциониращ орган, а не в някакъв апендикс, който демонстрира добра култура, но реално не взема никакви ефективно решения. Има 4-5 теми, по които решенията да се взимат в самия Съвет, ако не-да се измисли друг орган”, каза още лидерът на АБВ. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване