03/16/16 07:08
(http://pik.bg)

Ангелкова ще търси баланса между опазване на околната среда и къмпингуването

Ангелкова ще търси баланса между опазване на околната среда и къмпингуването

Министърът на туризма организира среща със заинтересовани страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване.

Министърът на туризма Николина Ангелкова изпрати покана до представители на екологични организации, туристически бранш, местна власт и др. за обсъждане на предложенията за промени в Закона за туризма. Дискусията, която ще се проведе в зала Тържествена на Централния военен клуб на 16 март от 14 часа, ще бъде предавана и онлайн през сайта на Министерството на туризма. Общественото обсъждане по Закона за туризма бе удължено с две седмици, като и към този момент продължава работа по прецизиране на текстовете в него.

Припомняме, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов депутати от ГЕРБ трябва да внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие. Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

„Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран”, коментира още тогава премиерът.

От своя страна държавният глава Росен Плевнелиев обнародва на 12 март Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, въпреки многодневните протести в столицата срещу забраната за диво къмпингуване.

Президентът обаче обяви, че ще сезира Конституционния съд за размера на санкциите за нарушителите и ще поиска обявяването на тяхната противоконституционност. Тогава в прессъобщение на държавния глава се обесняваше, че президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване