03/16/16 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Андерш Брайвик пак отправи нацистки поздрав на нов съдебен процес

 Норвежкият крайнодесен екстремист и масов убиец Андерш Брайвик отправи нацистки поздрав при пристигането си в съда за делото, заведено от самия него срещу родната му страна. Брейвик обвинява Норвегия, че нарушава човешките му права, като го държи в изолация. С бръсната глава и в тъмен костюм Брейвик влезе в гимнастическия салон на затвора в Скиен, пригоден да послужи за съдебна зала, и вдигна дясната си ръка в нацистки поздрав към представители на медиите, съобщи АФП.

Брайвик стои зад два терористични атентата на 22 юли 2011 г., в които загинаха над 70 души. В единия от тях Брейвик откри огън в младежки лагер в о-в Утьой на тогава управляващата Норвежка работническа партия и застреля 69 души. Преди това поставена от него бомба се взриви в столицата Осло и доведе до смъртта на 8 души. Брайвик призна за престъпленията веднага след залавянето си, без да се смята за виновен. Той беше осъден на 21 години затвор – максималната присъда по местното законодателство.

През престоя си в затвора масовият убиец стана студент по политически науки, а преди това обяви намерението си да създаде политическа партия, която законно да разпространява вижданията му. Той е вдъхновен от успеха на гръцката крайнодясна „Златна зора”.

37-годишният терорист съди норвежката държава за нарушаване на две клаузи от Европейската конвенция за правата на човека. Едната от тях гарантира правото на личен и семеен живот и кореспонденция, а другата забранява нехуманното отношение и наказания за затворници. Брейвик е държан в изолация от другите затворници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване