03/16/16 00:43
(http://pik.bg)

БНБ разпространи писмата с указания по организацията и управлението на проекта и по осигуряването на приложимост на методологията на ЕЦБ за оценка на качеството на активите

БНБ разпространи писмата с указания по организацията и управлението на проекта и по осигуряването на приложимост на методологията на ЕЦБ за оценка на качеството на активите

Във връзка със започване на дейностите по работни етапи 4 и 5 от прегледа на активите, БНБ публикува допълнителни указания към доставчиците на услуги и банките по организацията на процеса на преглед на качеството на активите, отразяващи допълнителни адаптации към методиката на ЕЦБ. Целта на „Писмо № 2 – Подход за изчисляване на постоянен паричен поток от длъжник“ е да даде насоки, свързани с използването на подхода за действащо предприятие при индивидуално провизиране и обезценка като част от Работен блок 4 (РБ-4) от прегледа на активите.

Указанията се публикуват, за да се постигне ясен и последователен подход при прегледа на длъжници в РБ-4, така че да се постигне унифицирано прилагане на методологията от страна на доставчиците на услуги, спазвайки основните принципи при прегледа на активите. „Писмо № 3 – Прагматичен подход към оценките на обезпеченията“ дава допълнителни насоки към Работен блок 5 (РБ-5) от прегледа на активите.

Периодът за изпълнение и конкретните стъпки при оценяването бяха описани в Писмо №1 на БНБ от 12 февруари 2016 г. Дейността по този работен блок ще се извършва съвместно с дейността по РБ-4 „Преглед на кредитни досиета“.

Целта е да се гарантира, че различните видове недвижимо имущество, използвани като обезпечение по избраните за преглед експозиции, са подходящо оценени. За целта БНБ е определила консервативни допускания относно продължителността на периодите за реализация на този тип обезпечения, както и свързаните с този процес ликвидационни разходи, като тези допускания имат непосредствено отражение върху очакваната възстановима стойност на обезпеченията.

Изпълнението на всяка една от дейностите по прегледа е обект на спазване на заложените в Писмо №1 на БНБ срокове. В съответствие с международно установената практика междинни резултати няма да бъдат оповестявани. Оповестяването на крайните резултати ще се извърши след завършване на последния етап от прегледа на активите на банковата система. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване