03/16/16 00:31
(http://pik.bg)

Галентин Грозев: МВР не е търговска фирма, финансовата целесъобразност е на второ място

Галентин Грозев:  МВР не е търговска фирма, финансовата целесъобразност е на второ място

Законопроектът за промени в Закона за МВР почива на финансова целесъобразност. Обаче за нас тази финансова целесъобразност винаги е била на второ място в МВР, ние не сме търговска фирма. Наистина е важно е да се харчат парите разумно и да не се разпиляват, но по-важно е да се осигури сигурността на хората. Това каза Галентин Грозев от Синдикален алианс Сигурност в МВР, който представи тяхното становище по предлаганите промени в ЗМВР.

„Когато се сложи в основата на управлението финансите, а не постигането на резултата, винаги ще има лош резултат и финансите ще се разходват напразно”, посочи Грозев. Той обясни на вицепремиера Бъчварова, че е абсолютно невъзможно една отпуска да не бъде заведена. Венцислав Станков от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите каза, че със създаването на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението” – институционалното й укрепване както и подобряването на дейността на тази служба няма да се случи. Към днешна дата имаме над 1000 щата незаети, каза той. Станков добави, че мнението на пожарникарския синдикат е, че ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” е доказала своята тежест в МВР, а като цяло и общественото значение. „И нашето лично мнение е, че ГД ПБЗН не трябва да се подхвърля в някаква изпълнителна агенция, а че трябва да стане държавна агенция на подчинение на министър-председателя”, каза той.

След срещата за промените, чийто домакин бе вътрешната комисия на НС министър Румяна Бъчварова изрази убедеността си, че към момента предложените промени в закона са най-доброто, което могат да предложат, за да могат до края на годината още да има резултати. „Аз съм убедена, че това е оптималното. Това е било моето желание и желанието на колегите. Опитах се и на тях да им обясня, че това са предложения, които ако ги сравните с всички други възможни едва ли може да се намери по-позитивни с оглед интереса на служителите. Както съм убедена, че всички мерки, които предприемаме, ако се случат в този вариант, който ги предлагаме, наистина ще повишат мотивацията, ще създадат по-добри условия за работа”, каза тя.

От СФСМВР обявиха преди време, че са взели решение да организират голям национален протест между първо и второ четене в НС на този проект на Закона за изменение и допълнение на Закона на МВР, ако междувременно не бъдат отстранени поне най-фрапиращите дефекти в него. Днес Бъчварова отговори на въпрос за този очакван протест като каза, че имат право хората да протестират, нека да протестират. „Но е много важно да следваме линията на разграничение на отговорностите.

Синдикатите имат право да изразят позиция, да си кажат мнението по всички въпроси, които са свързани със синдикалните права на служителите – това е записано и в закона. Аз като министър и цялото ръководство носим отговорност за цялата система и трябва да следваме баланса на отговорностите и на възможностите, така че ще настоявам на това предложение, защото съм убедена, че в момента е едно добро предложение”, каза тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване