03/16/16 12:05
(http://www.dnevnik.bg/)

Законът за съдебната власт мина на първо четене, само БСП бяха против


Първата част от промените в Закона за съдебната власт, с които се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, беше приета от парламента. "За" текстовете гласуваха 118 депути, 19 бяха против (БСП) и един се въздържа. Дебатът на моменти приличаше на такъв, който се води при гласуване на второ четене - някои от изказващите се влизаха в детайли. Повдигнатите въпроси бяха сходни с тези, които бяха засегнати при гласуването и в правната комисия - за явното гласуване, съставът на атестационните комисии и начинът на избор на членовете на съдебния съвет от магистратите.

"Съдебната реформа се очаква с най-голямо желание от българското общество", заяви в началото на обсъждането министърът на правосъдието Екатерина Захариева. По думите й законопроектът е балансиран и е обсъден максимално широко.

"Това е една от причините законопроектът, който е на вашето внимание, да получи такова голямо мнозинство в правната комисия, което се надявам да видим и днес залата", коментира правосъдният министър. Според нея, ако промените в закона бъдат подкрепени с широко мнозинство, това ще бъде знак към българското общество за наличието на широка политическа подкрепа за реформа в съдебната система

"Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт",

обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков. Левицата спазиха намерението си и не подкрепиха текстовете, като представители на партията повториха, че с разделянето на ВСС не се постига реформа, а положението се влошава.

"Това ще доведе до много сериозно напрежение, спорове и битки на лобита. Както още през 2010 – 2011 година я започнахте тази работа, така тя ще приключи. След време, друго Народно събрание, ако това не се върне към по-ясна концепция, ще трябва да реформира това, което наричате реформа на съдебната власт", каза още Миков.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване