03/16/16 18:17
(http://pik.bg)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Родни магистрати искат единен мониторингов доклад за всички страни от ЕС

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Родни магистрати искат единен мониторингов доклад за всички страни от ЕС

На първият дебат за свалянето на мониторинговия доклад на ЕК за България родните магистрати заявиха, че той трудно може да бъде отменен на този етап. Щяло обаче да бъде съвсем реалистично и честно към нашата страна такъв доклад да има за всички страни членки на Европейския съюз.

В Брюксел се изказаха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ВАС Георги Колев. Красимира Филипова - зам.-министър на правосъдието, Румен Стоянов - зам.-министър на вътрешните работи.

Според Красимира Филипова този механизъм дава възможност на обмяна на мнения с ЕК, но той трябва да падне когато всички показатели в него са изпълнени, което България вече е направила. „Някои от предприетите мерки са изпълнени, други имат нужда от време, за да станат видими”, заяви Филипова. Тя подчерта, че днес на първо четене в Народното събрание на първо четене са били приети измененията в закона за съдебната власт.

„Ние високо оценяваме възможностите които не си предоставят от ЕС. Механизмът е инструмент за сътрудничество, но той не бива да се използва във времето и да се изменя неговото значение, да се обвързва с влизането ни в Шенген. България е активен и добър европейски партньор, както и по отношение на опазване на външната граница на съюза”, завърши своето изказване Филипова.

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров също се обяви за съставяне на общ механизъм на всички страни членки на ЕС. „Твърде политическия характер на механизма от самото му създаване не е полезен. Беше отбелязан елементът, свързан с невъзможността, когато имаме този механизъм само върху две държави ние нямаме релевантна база за останалите членки. Не е тайна, че държава като Канада започна да извлича аргументи за визовия режим от доклада и създава ситуация, която е неприятна не само за България, но и за останалите членки”, заяви Александров.

Сотир Цацаров бе доста по-рязък към мониторинговия доклад на ЕК върху България. Главният прокурор повдигна в Брюксел въпроса, че често в този доклад се ползват източници, които изкривяват истината. Цацаров припомни записите между скандалните съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, като подчерта, че освен че не автентичен, в този скандал е забъркано и името на съдийка, срещу която се води дело.

„Не може да има съмнение, че цялостният му ефект е повече от положителен. Представляват колкото коректив толкова и като катализатор. Според мен този механизъм действа повече като проверка, отколкото като сътрудничество. В писмо до генералния секретар предложих обмисляне на възможността чужди експерти, които да помогнат на България, но ни беше отказано, защото механизмът за доклада вече е приет. Оказа се, че 2 години по късно тя е необходима, дори наложителна”, заяви Цацаров. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване