03/16/16 11:34
(http://pik.bg)

Миков към властта: Ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт

Миков към властта: Ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт

Със законопроекта за промяна на Закона за съдебната власт ще ударите поредната греда в опита да реформирате съдебната власт. Това ще доведе до много сериозно напрежение и битки на лобита. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков по време на дебатите по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на първо четене.

Миков обяви, че БСП ще гласува против законопроекта. „Той е закъснял, защото сроковете в Конституцията, преходните и заключителните разпоредби, определяха друга динамика на внасяне на закона. Той няма да доведе до пълното прилагане на промените в конституцията, срещу които бяхме против”, каза Миков. Той запита какъв напредък е, когато общото събрание може да се проведе на 2-ия ден опри условията на спадащ кворум. Общото събрание може да се проведе и от 50, и от 100 души, допълни Миков.

„Как ще са равнопоставени магистратските общности от София и провинцията. Смесването на отговорностите, смесването на функциите не можем да приемем. Имам съмнения, че във ВСС може да участват други лица, извън състава на избраните от НС и ВСС”, подчерта лидерът на БСП. Според Миков управляващите не знаят накъде тласкат т.нар. съдебна реформа. „Тепърва ще има страшно много проблеми при прилагането на закона, ще възникват спорове и въпроси”, убеден е Михаил Миков. Промените в Закона за съдебната власт не решават проблемите на съдебната система. В голяма степен дори ги задълбочават, пък заяви депутатът от БСП Филип Попов.

Според него не може да се решат проблемите, когато се използва същият начин на мислене, когато проблемите са създавани. Законопроектът преповтаря промените в Конституцията, каза той. Освен това запита коя е тази система, която може да гарантира свободно изявление, запита Попов, във връзка със системата за гласуване на ВСС. Законопроектът не е съобразен с реалните проблеми на съдебната власт. Остава привкус за работа на парче. БСП няма да подкрепи законопроекта, съобщи левият депутат. За промените от друга страна се обявиха РБ, АБВ, БДЦ и ГЕРБ.

От своя страна Петър Славов от РБ заяви, че законопроектът наистина заслужава да бъде подкрепен и е плод на взаимен компромис и консенсус. Той подчерта, че между първо и второ четене на закона трябва да се помисли над промените, свързани с кворума на членовете на ВСС, когато се избират магистрати. Освен това Славов е на мнение, че трябва да се въведе и срок за електронната система във ВСС. АБВ ще подкрепи промените в Закона за съдебната власт. Тази промяна в закона отразява промените в Конституцията, но и прилага заложено от актуализираната стратегия, каза от друга страна народният представител от АБВ Лъчезар Никифоров.

Подкрепата на АБВ към законопроекта е и подкрепа към министъра на правосъдието, допълни той. Атанас Атанасов от ДСБ обясни, че няма да подкрепи този законопроект поради две основания, изхождайки от принципни съображения. „Законопроектът е изготвен от Министерство на правосъдието, а аз съм гласувал против избора на този министър. Това е проект, който узакони опраскването на съдебната реформа. С гласуването на промените в конституцията, съдебната реформа на практика беше опраскана”, смята Атанасов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване