03/16/16 08:07
(http://www.dnevnik.bg/)

Отлагането на забраната за диво къмпингуване се комбинира с промени в няколко закона


Едногодишно отлагане на забраната за къмпингуване, която внасят депутатите от Комисията по регионално развитие, ще бъде свързано с промени в няколко закона, включително Закона за устройство на територията. Това обясни пред БНР председателят на комисията Найден Зеленогорски.

Отмяната на забраната може да стане чрез нов проект за промени в Закона за черноморското крайбрежие. Целта е да се облекчат процедурите за създаване на къмпинги, но и да се въведе ред, каза депутатът.

Зеленогорски посочи, че по темата е разговарял с премиера и с парламентарните групи на Реформаторския блок и ГЕРБ.

"От РБ и колегите от комисията смятаме, че по-логично и нормално би било да наложим едно едногодишно отлагане на въвеждането на тези забрани, като през това време да се изгради необходимата стратегия за Черноморието, за туризма, за къмпингуването. Нещо, за което настояваха и природозащитниците", каза председателят на парламентарната комисия.

Според Зеленогорски гащото главният проблем в момента е, че една значителна част от съществуващите допреди 20 години къмпинги вече не съществуват. Има възможности, но режимът в ЗУТ за създаване на къмпинги е доста тежък - в момента е като да се строи монолитна сграда.

Депутатите предлагат в рамките на едногодишния срок на отлагане на забраната за къмпингуване да се направи дискусия с природозащитниците, на която да се обсъди дали може да отпадне окончателно забраната, но в същото време да се въведат правила.

В момента всичко, което се случва, е абсолютно безконтролно, коментира Зеленогорски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване