03/17/16 06:38
(http://www.klassa.bg/)

Василев на подпис в районното само веднъж седмично

 

Аферистът беглец се поти час и половина пред съда в Белград, поискал сръбско гражданство, за да се спаси от екстрадиция

Докато българските власти очакват екстрадирането на укриващия се от родното правосъдие банкер Цветан Василев, сръбският съд тихомълком облекчи мярката му за неотклонение. Според новите условия пишман аферистът, който фалира КТБ, ще се разписва в районното полицейско управление в Белград веднъж седмично, а не всеки ден, както беше досега.

По-леката мярка е в сила от няколко седмици, но публично тя стана ясна едва днес, когато Василев се яви вчера да дава показания пред Висшия съд в Сърбия, който решава екстрадирането му у нас. Въпреки, че мажоритарният собственик на фалираната банка се намира в Белград от над 18 месеца, досега няма окончателно решение за това дали бъде върнат в България, където е разследван за източването на близо 206 млн. лв. от КТБ.

Докато процесът по екстрадиция се прехвърляше между различните съдилища в Сърбия, стана ясно, че

Василев пробва различни начини да се спаси от родното правосъдие

Първоначално укриващия се банкер е поискал от западната ни съседка политическо убежище, съобщи вчера БНТ. Според източници на медията обаче Белград е отказал това искане с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС. Така, за да се спаси от българското правосъдие, Василев е решил да пробва друг финт – поискал е да получи сръбско гражданство. Зад това негово искане всъщност стои законовата норма, според която Сърбия не екстрадира свои граждани, съобщи още БНТ.

Днес банкерът беглец пристигна в 11,30 часа в Министерството на правосъдието, в чиято сграда се помещава и съда, като в типично мафиотски филм той бе плътно обграден от осем огромни охранители с визия на мутри. Още щом видя журналистите Василев се усмихна дежурно, видимо притеснен и опита да пробие репортерската блокада, за да мине. Охранителите изблъскаха грубо журналистите, като подсъдимият за източването на КТБ аферист обяви, че след изслушването пред съдията ще каже няколко думи, след което влезе в сградата. Чинно и правостоящ Василев чака половин час, за да му дойде реда за делото и да го покани дежурният съдия. През цялото време

залепени за него стояха трима охранители

които дружески си говореха с двама полицаи, отговарящи за реда пред залата. Оказа се, че те заглушават всички сигнали в периметъра, докато шефът им е там. Помолени да изключат тапата те обещаха, че докато Василев дава интервю няма да пречат.

 

 

Запитан какво ще пледира пред съдията Цветан Василев видимо притеснен контрира, че няма да отговаря по този начин на въпроси, а държал всичко да е организирано и предварително подготвено, тъй като „медиите в България са отровени“. Вероятно аферистът визираше удобните интервюта, които даде последователно на Люба Кулезич и Сашо Диков.

Точно в 12 часа вратата на зала 209 се отвори и Василев, адвокатът му Владимир Белянски и служебният му преводач влязоха вътре. Един час подсъдимият дава обяснения, а тримата му охранители стояха чинно пред залата и подслушваха какво си приказват журналистите. Тъй като

делото е секретно, нито едно външно лице не бе допуснато вътре

В 13 часа Василев излезе, но след броени минути пак го извикаха вътре. При съдията беглецът от родното правосъдие престоя още половин час.

Получили сигнал, че шефът им е готов и слиза, охранителите пред съда направиха кордон около журналистите. „

Изслушването мина нормално. Съдът ще реши. Пред съда пледирах това, което говоря от година и половина – че на практика банката беше атакувана рейдърски, типично рейдърска атака, мотивирана политически и подкрепена от всички институции и най-вече от прокуратурата“, заяви Василев и тръгна да бяга без да отговаря на повече въпроси. Мутрите му изблъскаха всички репортери, направиха му коридор и той си тръгна. През това време втрещени журналисти от сръбски медии коментираха, че досега не са виждали подобен цирк. Те разказаха, че част от гардовете на Василев, които вардели пред съда операторите дори получили кетъринг – носели им коли, кафета и храна.

Пред журналистите адвокатът на беглеца пък обясни, че

съдът в Сърбия, който трябва да реши екстрадирането на Василев, няма конкретен срок

за това. На въпрос има ли нови доказателства, адвокат Владимир Белянски отказа да отговори. „Делото е секретно и повече информация може да получите от съда, ако той прецени. Аз нямам коментар“, допълни защитникът и си тръгна.

На 24 февруари т.г. Василев трябваше да се появи за пръв път пред Висшия съд (миналата година делото бе гледано неприсъствено, б.а.), но пък се разболя от грип. В същото време през август изтича 2-годишния срок, след който прокуратурата или трябва да внесе обвинителен акт, или да прекрати производството срещу него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване