03/17/16 07:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Европейските лидери завършват сделката с Турция за бежанците в Брюксел


Лидерите на ЕС и турският министър председател Ахмет Давутоглу се събират в Турция днес, за да завършат споразумението за намаляване на бежанския поток, което беше оформено на първата им среща на 7-и март.

Сделката включва връщане на всички имигранти обратно в Турция, презаселване на бежанци в ЕС директно от турска територия, ускоряване на преговорите за членство и визовата либерализация на южната ни съседка и удвояване на финансовата помощ от ЕС за бежанците.

Споразумението на Европейския съюз с Турция, което ще бъде сключено в Брюксел през следващите два дни, ще бъде "временна и извънредна мярка". Това е заявил председателят на Европейския съвет Доналд Туск в нота, изпратена на всички правителствени ръководители и държавни глави на Европейския съюз ден преди срещата на върха.

В писмото, цитирано от "Ройтерс", се изброяват основните принципи за споразумението, които Туск се надява да бъдат договорени.

Предполага се, че "временен" ще бъде принципът на връщането на всички бежанци от Гърция в Турция, докато не спре потокът от нелегално пристигащите на европейска територия имигранти.

Пречка в постигането на консенсус може да се окаже намерението на Кипър, непризната от Турция за държава, да наложи вето върху отварянето на нови преговорни глави. България също изрази претенция да бъде включена рамо до рамо с Гърция като държава, от която Турция ще приема обратно всички нелегално напуснали територията на Гърция имигранти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване