03/17/16 12:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Зелена София, транспорт, архитектурен облик - още планове от кандидатите за главен архитект на столицата


Публична дискусия с участието на 11 от общо 13 кандидати за главен архитект на София се проведе вчера в Представителството на Европейската комисия, съорганизирана от нея, ПанЕвропа България, Холандското Председателство на ЕС и кмета Йорданка Фандъкова. Под заглавието "София - Европейска архитектурна перспектива" претендентите за поста представиха виждания си за градоустройството на столицата. До избора за нов главен архитект се стигна след като Петър Диков подаде оставка. Модератор на разговора беше Соломон Паси.

В рамките на минута кандидатите представиха постиженията си в сферата. Следващият етап от срещата запозна слушателите с концепцията на всеки един архитект за обща визия на града. Последваха множество въпроси от публиката, главно съставена от техни колеги.

Претендентите за поста поставиха три основни приоритета за евентуалния си мандат:

1. Запазване и създаване на архитектурна идентичност на София

Арх. Стефан Добрев каза : "Нужно е да се запазят и обогатят културно-историческите паметници, а сградите да са в съзвучие с ансамбъла на останалите постройки. Моята амбиция е европейските идеи да бъдат вплетени в града", докато арх. Бойко Кадинов беше категоричен :"София трябва да прилича на София...а не склад за европейски архитектурни прототипи." Според арх. Огнян Тунтев е важно да се изгради концепция, която да следва историята и духовноста на българите, "и чак тогава математиката." Арх.Влади Калинов каза, че София трябва да се доразвие характера на градския център и да се обособят зони за бизнес и високо строителство. Арх. Георги Бакалов застана зад идеята за обособен културен център, но припомни, че периферията има еднакво значение за града.

2. Подобряване на комуникационно-транспортна мрежа

"Трябва да се освободи транспортната артерия на София", това каза арх.Ивайло Мишев. Но как? Според арх. Стефан Добрев проблемът ще се разреши чрез изграждане на множество подземни паркинги в центъра, а според арх.Иван Шишков трябва да се положат усилия в развиване на електротранспорта. Метрото спомена и арх. Иван Моев, който в мандата си би разширил лъча му до Симеоновският лифт във Витоша. Това доведе до следващия приоритет:

3. Зелена София

"Ще засадя 1 млн.дървета", обеща арх. Бойко Кадинов, а арх.Калинов заяви: "Ще превърна София в интелигентен град, както го разбират в чужбина, с екологично чист градски транспорт." Според арх.Николай Яръмлъков Витоша трябва да бъде по-достъпна. Според арх. Николай Пърпов проблем има липса на обратна връзка с гражданите и липса на отворени дебати, а арх.Стефан Добрев засегна строежа на частни имоти в парковете. "Парадоксално е и това трябва да се промени", заяви той.

Арх. Иван Несторов - бивш изпълняващ длъжността главен архитект, преди конкурса за избор на Петър Диков през 2006 г, обърна внимание на липсата на велоалеи, както и на достъпна градска среда за хора с увреждания. Той коментира, че следващият главен архитект на София трябва да предвижда миграцията на хора от други градове, които идват да търсят работа в столицата.

Кандидатите за поста апелираха за промяна в наредбите за проектиране на изменения в общия устройствен план на град София и обещаха законност, прозрачност и достъпност до администрацията. На дискусията не присъстваха двама от претендентите - Румен Несторов и Здравко Здравков, които взеха участие в предното публично представяне, организирано на 29 февруари от софийската регионална колегия на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите и Столичната община.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване