03/17/16 08:12
(http://pik.bg)

Изненадa: Ядем българско агнешко за Великден

Изненадa: Ядем българско агнешко за Великден

Агнешкото, което ще похапваме този Великден, няма да е внос от Чили или Нова Зеландия, а ще е родно производство, поясняват търговците. Големите чуждестранни вериги в града ще предлагат замразено месо от далечни страни. Българските вериги обаче ще продават каракачански агнета от Сливенския балкан, обяснява собственик на склад. Месото е с изключителни вкусови качества. Животните се гледат на високо в балкана и пасат само билки. Вече имаме уговорка с една от местните вериги и ще им доставяме месото. Обмисляме и внос от Румъния, но първо искаме да опитаме вкусовите качества на месото. Държим най-вече на българските агнета. Те си остават с най-добро качество, казва мъжът.

На въпрос защо не зарежда от местни производители собственикът на склада отговаря, че в областта вече няма толкова големи стада и не могат да покрият нуждите на пазара. Повечето овчари гледат по стотина овце и те ги продават на дребно. Ние взимаме по 200-300 агнета, допълва търговецът, цитиран от Марица.бг.

Относно цените той предполага, че ще са около 13-14 лева на кило. При положение, че производителите го търгуват по 6 лева за живо тегло. Трябва да се има предвид,че има и доста фира. След премахване на кожата и вътрешностите агнето остава на половина.

 

От втори месарски цех също потвърждават, че агнешкото ще е родно производство. Работим с производители от Копривщица и Стрелча, казва Макс Кумруян. Нашата фирма никога не е предлагала вносно месо. Много вериги продават замразено от Нова Зеландия и от Румъния. Опитвали сме го, но вкусовите качества не са добри. Тези породи, които се отглеждат там, са най-вече за вълна, а не за месо. Българските агнета са най-добри за консумация. Собственикът заявява, че още е рано да се прогнозира, но не очаква промяна в цените на месото. Те ще бъдат, както и миналата година, по 14-15 лева за килограм.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване