03/17/16 14:13
(http://pik.bg)

Кмет се спъна на корен и стана творец

Кмет се спъна на корен и стана творец

Кметът на Шереметя Пламен Петев открил у себе си нвеобичаен талант, след като се спънал на корен. Пред „Борба” той разказва за своето хоби, което го разтоварва от напрегнатото ежедневие от половин година насам.

Управникът на великотърновското село майстори различни фигури, използвайки корени и паднали клони. Шегува се, че вече има толкова много експонати, че спокойно може да направи и първата си самостоятелна изложба. Иначе открил необичайното си занимание случайно миналата есен.

„Разхождах се край Шереметя, защото обичам природата. Вървейки, се спънах в един клон и първоначалната ми реакция бе като на всеки човек – подритнах го. Докато се търкаляше обаче, открих, че ми напомня на змия”, обяснява Петев. Така решил да го прибере, а след като се прибрал вкъщи, го почистил и полирал. Бързо оформил фигурата, а накрая лакирал произведението си.

Изработката му се оказала доста сполучлива и отключила у него интерес към направата и на други. „Стана много добре и моите близки харесаха първата ми коренопластика. Така излязох, за да търся нарочно дървесни форми, които ми напомняха на животно или предмет. Вече гледам с други очи на падналите клони, стволове и корени”, обяснява Петев.

Кметът има повече от 50 произведения, но много други подарил на приятели. Мнозина са си тръгвали с негова коренопластика и след посещение в кабинета му, където е експонирал доста неща.

"За мен това е предимно хоби, но ми помогна да гледам с други очи на природата и да търся хармонична връзка между детайлите. Като всяко хоби ми дава емоции и тонус. Интересното е, че този вид скулптури, създадени от умело преплетени корени, клони и съчки, изобразяват всевъзможни форми и фигури", казва Петев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване