03/17/16 20:12
(http://pik.bg)

Най-късно до 2019 година ще имаме нов боен самолет

Най-късно до 2019 година ще имаме нов боен самолет

Най-късно до 2019 година в Българската армия ще има нов боен самолет. Това каза пред „Фокус“ началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. „Реалните срокове за нов самолет са 2018-2019 година, но колкото по-скоро, толкова по-добре“, посочи ген. Попов. 

По думите му, проектът за привеждане на нов летателен апарат в експлоатация е много сложен. „Той включва инфрастуктура, подготовка на летателния състав, придобиване на изтребителите и въоръжението, въобще един много сериозен пакет. В зависимост от възможностите на нашите летци, приучването може да отнеме 1-2 години, но и много повече“, добави още Попов. „В момента в България има 7 летящи МиГ-29, което е недостатъчно и точно затова ще има последващ договор с Полша, имаме уверението, че ще бъде финансово осигурен. И още един допълнителен договор по Закона за обществените поръчки за закупуване на нови двигатели и резервни части. Надяваме се да имаме в постоянна готовност 10-11-12 самолета“, каза още ген. Попов.

Началникът на отбраната коментира още, че военнослужещите по границата ще бъдат под командване на преките си командири и ще бъдат със своето лично въоръжение. Няма да има проблеми, въпреки различните задължения на граничари и военни, защото в крайна сметка целта е една и съща", категоричен бе генерал Попов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване