03/17/16 07:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Националният рамков договор и основният здравен пакет се обсъждат днес в ресорната комисия


В дневния ред на заседанието на Комисията по здравеопазването в Народното събрание днес влизат две точки, от които зависи как ще се финансират здравните услуги в България през тази и началото на следващата година. Това са Националният рамков договор между лекарите и здравноосигурителната каса и новата наредбата за основния здравен пакет, публикувана от Министерството на здравеопазването като част от реформата на Петър Москов. По програма министърът лично ще защитава наредбата си пред депутатите днес, и също ще отговаря на въпросите им в блиц-контрол.

Преговорите по националния рамков договор, който се подписва всяка година между Българиския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, се провалиха този път. На събор в края на февруари лекарите решиха, че не са съгласни с документа, ден след като здравната каса обяви, че всичко вече е договорено.

До разминаването се стигна, защото съсловната организация държи първо да бъдат приети нормативната уредба за Националната здравна карта и регламента за основния и допълнителния пакет здравни услуги на Министерството на здравеопазването. Те обаче не са готови. Поправката в Закона за здравното осигуряване, която определя, че ще има основен пакет услуги за здравноосигурените, изцяло заплащани от касата и допълнителен - със списъци на чакащите за лечение или доплащане, междувременно беше обявен за противоконституционен и отменен.

Депутатите, министърът на здравеопазването Петър Москов и представители на здравната каса и лекарското съсловие днес ще обсъдят как ще се прилага национален рамков договор след отказа от подписването му и също какво предвижда наредбата на министерството за основен пакет, след като Конституционният съд се произнесе срещу тази дефиниция по сигнал на опозицията в парламента.

По правило ако не се подпише нов рамков договор за годината, което се е случвало многократно в миналото, в сила остава последният подписан такъв документ (от 2015 г.). Той трябва да влезе в сила от 1 април. Вчера обаче Националната здравноосигурителна каса публикува проект на "служебен" рамков договор, с който може да се заобиколи недоволството на съсловната организация. За него не се изисква съгласието на лекарите и затова не е съобразен с всичките им искания - например това за отделяне на повече средства по перото за извънболничана помощ, но съдържа останалите договорености, ппостигнати преди отказа на БЛС.

Колкото до наредбата за основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата, която беше публикувана миналата седмица въпреки решението на съда, министър Москов коментира няколко пъти пред медиите, че реформата ще продължи по план. За целта ще редактира и ще внесе отново поправката в парламента спрямо забележките на Конституционния съд. По думите му съдът не одобрява формулировката, а не самата философия на делене на видовете здравни услуги в пакети.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване