03/17/16 12:51
(http://pik.bg)

НС забрани лова по време на избори, но пък разреши да се използва лък

НС забрани лова по време на избори, но пък разреши да се използва лък

Въвежда се забрана за ловуването в дни, в които се провеждат избори и национални референдуми. Това стана факт, след като парламентът прие промени в Закона за лова и опазването на дивеча на първо четене. 

Предложението е по идея на Министерски съвет. Освен това се въвежда задължението изграждането на всички оградени площи в ловностопанските райони, независимо от техния размер, да става след съгласуване с министъра на околната среда и водите. 

Отпада възможността държавното ловно стопанство „Искър“ да бъде използвано за представителни нужди и за организация на официални мероприятия. За такива нужди ще продължи да се използва държавното ловно стопанство „Воден - Ири Хисар”, като освен досегашните си функции и дейности, стопанството ще може да се използва и за научноизследователски и учебни дейности в областта на ловното стопанство. 

Предвидено е държавните горски предприятия да сключат договор за съвместно извършване на дейности на територията на държавните ловни стопанства само с лица, които освен към държавата са се издължили и към общината. 

Втората група промени е свързана с ползването и опазването на дивеча. Дава се възможност пневматично оръжие с определени показатели и лъкове да бъдат използвани при ловуване. Регламентира се възможност за групов лов на сърна, като същевременно се забранява използването на кучета.

Въвежда се и забрана за използването на капани за улов на дива свиня извън оградените площи. С две седмици се съкращава срокът за групов лов на дивата свиня.
Освен това депутатите приеха и законопроекти за промени в Закона за лова на ПФ и РБ. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване