03/17/16 06:40
(http://www.klassa.bg/)

Опаковат хотела „Царъ Борисъ”, застрашавал пешеходци

 Бившият хотел „Царъ Борисъ”, една от емблематичните сгради на Велико Търново от началото на миналия век, бе опакована и обезопасена по разпореждане на кмета на града Даниел Панов. Причината е подаден от граждани сигнал, че фасадата на сградта е в лошо състояние и създава пискове за пешеходците. Комисия е извършила оглед на място и е констатирала, че постройката наистина е в лошо състояние. На собственика е изпратено предписание а покрие и изолира външата стена на сградата до реализирането на проект за реставрация и възстановяване. Предписанието вече е изпълнено.

Старият хотел е построен в началото на ХХ век и дълги години е бил лююбимо място на търновския елит. След 1989 година той е оставен да се руши. През годините в него се настаняваха клошари и бездомни кучета. Преди време хотелът беше купен, като новите собственици обещаха да го ремонтират и реставрират. Това обаче още не се е случило.

Междувременно специализирана комисия с участието на експерти от Община Велико Търново, Националния институт за недвижимо културно наследство и Регионалната дирекция за Национален строителен контрол е извършила проверка на сградите в старата част на Велико Търново. Констатирано е, че състоянието на 60 от тях е проблемно. Установяват се собствениците им и се издават предписания да предприемат мерки за обезопасяване или ремонт. За неизпълнението им ще бъдат налагани санкции. До момента са съставени близо 10 предписания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване