03/17/16 07:31
(http://www.dnevnik.bg/)

Присъдата на Воислав Шешел ще бъде прочетена в негово отсъствие в Хага


Няма нужда Воислав Шешел да присъства на прочитането на присъдата си в Хага по-късно този месец, отсъди Международният наказателен съд.

Шешел е обвинен в подбуждане на преследвания и убийства по време на войните при разпадането на бивша Югославия и действия в полза на етническите прочиствания в Хърватия, Босна и Сърбия. Обвиненият получи разрешение да се върне в Сърбия, за да се лекува от онкологично заболяване.

В края на месеца Шешел трябваше да бъде в Хага, за да чуе присъдата си, но многократно направи публични изказвания, че няма да се яви в съда. Решението на съдиите да проведат процедурата в негово отсъствие ще позволи на сръбската държава да не бъде санкционирана заради невъзможност да изпрати обвиняемия в съдебната зала.

За да може да пребивава в страната си "по медицински причини", Шешел трябваше да изпълни условието да се въздържа от публични изяви. Вместо това националистът многократно събра привържениците си от Сръбската радикална партия (Српска Радикална Странка), на която до днес е председател, на демонстрации и неведнъж изгори публично флаговете на ЕС, НАТО и Хърватия.

Решението на Съда е необичайно, но ще предотврати конфликт между трибунала и Белград, който е длъжен да поеме отговорност за изпращането на обвиняемия в Хага.

Аргументът на съдиите е, че са получили конфиденциална информация за здравето на Шешел, която е довела до решението да се отмени изискването той да присъства на съобщаването на присъдата си.

"Oт сръбския отговор стана ясно, че лечението не може нито да бъде прекъснато, нито да бъде завършено в Хага", пишат съдиите в решението си.

"Няма да отида доброволно в Хага. Ако ще да ме носят до летището или каквото и да е, не зная", заяви Шешел в Белград тази седмица, който освен това има намерение да участва на парламентарните избори в Сърбия на 24-и април.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване