03/17/16 14:57
(http://pik.bg)

Сбогуваме се с народната певица Любка Рондова на 20 март

Сбогуваме се с народната певица Любка Рондова на 20 март

Погребението на народната певица Любка Рондова ще се състой на 20 март в църквата „Света София“ от 12,30 часа. Това съобщи Маргарита Недкова, директор на ансамбъл "Гоце Делчев", цитирана от "Фокус".

Припомняме, че голямата българска певица почина на 15 март след тежко боледуване. Любка Рондова е родена в костурското село Шестово. Нейният дядо е участник в Илинденско-преображенското въстание през 1903 г. Рондова споделя съдбата на много сънародници от Егейска Македония, които вместо да бъдат настанени в родината си България, са изпратени в други социалистически страни. Тя живее в Полша и Чехия. В Прага завършва славянска филология.

През 1960 г. семейството й се завръща в България. Кариерата й започва в най-стария у нас ансамбъл за народни песни и танци "Гоце Делчев" - остава там 30 години. Нейният репертоар е изграден основно върху песни, наследени от майка й и баба й. През 1980 г. прави първите си записи. Те се радват на голяма популярност и тираж. На 22 май 2002 година Любка Рондова е удостоена с орден "Стара планина", тя е носител и на "Кирил и Методий" II степен и златен медал "Петко Войвода". Народната певица цял живот обогатява репертоара си с непознати и незаписвани преди това песни. Благодарение на нейните усилия, образци от сборниците на братя Миладинови, Кузман Шапкарев, както и от различни други източници достигнаха до широк кръг слушатели.

Не са малко и авторските мелодии, създадени по текстове на български поети. Концертите, които е изнесла на няколко континента, нямат брой. Една от най-големите й гордости е, че има българчета, кръстени на нейната песен "Смиляна". Животът на Любка Рондова бе урок по патриотизъм, който тя сама разказваше простичко: "Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване