03/17/16 12:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдебният съвет образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров - Еврото


Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу бившият шеф на столично следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото. Това се случва след като Върховният административен съд на няколко пъти указа именно това.

Петьо Петров поиска да напусне съдебната система, след като преди повече от година Върховният касационен съд (ВКС) се произнесе окончателно по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров, с което ги призна за невинни, а поведението на Петьо Петров, който беше основен свидетел, като типична провокация към подкуп.

След решението, във ВСС постъпи предложение за дисциплинарно производство срещу Петров, но междувременно той поиска да напусне системата. Съдебният съвет на два пъти отказа да образува дисциплинарка срещу Петров (едното предложение беше на бившия министър на правосъдието Христо Иванов).

Във ВАС постъпиха две жалби – едната срещу отказа на съвета да образува дисциплинарно производство, а другата – срещу освобождаването му от системата. По първия казус окончателното произнасяне на съда е от 15 октомври 2015 година и от него става ясно, че ВСС е следвало да образува дисциплинарка. Преписката бе върната в съвета с указание това да бъде сторено.
По втория казус пък се чака решение на петчленен състав на ВАС, като тричленка отмени освобождаването му от системата.

След тези произнасяния кадровият орган реши нещо много странно – да спре необразуваната дисциплинарка срещу Петров докато приключи делото за напускането му приключи окончателно в съда, припомня "Правен свят". Но съдът обяви това решение е нищожно и отново върна преписката в съвета.

Така се стигна до днешното решение на съвета. В дисциплинарния състав са Юлия Ковачева, Димитър Узунов и Каролина Неделчева. След напускането си от съвета, Петров е вписан като адвокат във Видинската колегия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване