03/17/16 07:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдебният съвет ще изслуша Калоян Топалов за направеното от него в градския съд


Висшият съдебен съвет ще изслуша председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов за свършеното от него след излизането на доклада на кадровия орган на Темида за състоянието в градския съд.

Такъв отчет беше поискан от Топалов изненадващо в края на 2015 година. Предложението бе направено от Галя Георгиева, известна като приближена на главния прокурор, два дни след като Калоян Топалов се включи в съдийския протест срещу осакатената съдебна реформа. Решението на ВСС бе взето в деня, обявен от председателя Топалов за ден на отворени врати в СГС като форма за разговор с гражданите.

Топалов оглави потъналия в проблеми съд преди 6 месеца след оставката на Владимира Янева. Преди нея СГС се ръководеше от сегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев.

Проверката на ВСС започна, след избухването на скандалите в СГС свързани със случайното разпределение и делото "Белведере". Изводите се забавиха с няколко месеца, но показаха фрапиращи нарушение при управлението на съда. Част от тях бяха - антидатиране на дела, фалшифициране на документи и протоколи, хаос в случайното разпределение на делата, възлагане на дела ка командировани съдии в нарушение на случайния принцип, регулярни визити в председателския кабинет на заинтересовн адвокат, който е страна по дела в Търговското отделение на СГС.

Въпреки драстичните констатации в доклада не се посозваха виновни за състоянието на съда. Отчетът на Калоян Топалов е по препоръките от доклада на ВСС. Изслушването на Топалов беше отлагано вече няколко пъти. Миналата седмица кадровиците на Темида се отрекоха от доклада, който бяха гласували и оневиниха бившият заместник - председател на СГС Богдана Желявска, заради чиито действия с разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ, започна и скандалът в съда. Напрактика ВСС обяви, че виновни за лошото управлението на съда няма.

Какво е свършено

От доклада на Калоян Топалов става известно, че в съда вече има разработени правила за командироване на магистрати, които са одобрени от съдиите в съда. Проведени са шест общи събрания, на които са обсъдени важни за работата на съда въпроси, организационни теми. Такива събрания трябваше да се правят и за уеднаквяване на практиката на съда, препоръчваха от ВСС. Предприети са и мерки за решаване и разглеждане на делата в срок.

"Установено е, че по делата са се прилагали протоколи за разпределение на делата в деня, в които не се съдържа информация за използваната опция за разпределението, каква е натовареността на съдиите от отделението и броя на разпределените им до момента дела. Тази практика е преустановена, като вече се прилагат протоколи за едно дело, в които" има пълна информация, става известно от отчета на Топалов.

Анализирана е работата на съдебните състави и причините за отлагането на делата, както и работата на съдебните заседатели.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване